Госдума назвала декларацію пам'яті Верховної Ради і Сейму "ворожим актом".

 

Госдума Росії прийняла заяву, котрою в аґресивній формі засудила Декларацію пам'яті та солідарності, проголошену Верховною Радою України та Сеймом Польщі 20 жовтня.

 

Російські депутати обурені, що Радянський Союз назвали винуватцем розв'язання Другої Світової війни, пише tass.ru.

 

"Депутати Госдуми рішуче засуджують акт парламентів Польщі і України, відкидають саму ідею заднім числом переписати історію і провести ревізію початку та підсумків Другої світової війни", – йдеться у документі.

 

На думку депутатів, "прийняття такого рішення мало натхненням неприязню не лише до колишнього Радянського Союзу, а й до Росії, стало можливим в атмосфері крайньої русофобії, яка, на жаль, вирізняє нинішню політику Польщі та України".

 

"Політики обох країн намагаються тушувати проблеми власних взаємовідносин, демонструючи бажання "дружити проти спільного ворога". Цією провокацією вони не лише завдають непоправної шкоди стосункам із Росією, а й підривають непорушність власних кордонів", – ідеться у заяві.

 

Госдума заявляє, що трактуватиме намагання "третіх країн" приєднатися до заяви "як до ворожих дій щодо РФ зі всіма наслідками для взаємостосунків".

 

Декларація пам'яті і солідарності була схвалена Верховною Радою та Сеймом 20 жовтня. Її мета – "віддати шану мільйонам жертв, яких зазнали наші народи під час Другої світової війни, та засудити зовнішніх аґресорів, що намагались знищити нашу незалежність".

 

"Ми привертаємо увагу до того факту, що пакт Ріббентропа-Молотова від 23 серпня 1939 року, укладений поміж двома тоталітарними режимами – комуністичним Радянським Союзом і нацистською Німеччиною, призвів до вибуху 1 вересня Другої світової війни, спричиненої аґресією Німеччини, до якої 17 вересня долучився Радянський Союз. Наслідком тих подій була окупація Польщі Німеччиною і Радянським Союзом, a в 1940 році – совєтська окупація Литви, Латвії i Естонії. Наслідком цього стали масові репресії проти наших народів. Ті події призвели також до ухвалення у Ялті в 1945 році рішень, які розпочали новий етап поневолення всієї Східної і Центральної Європи, що тривав півстоліття", – йшлося у декларації.

 

Парламентарі нагадали про те, що "кволість міжнародної реакції на ескалацію перед Другою світовою війною тоталітарних і шовіністичних ідеологій, відсутність належної реакції на порушення з боку аґресорів міжнародного права, а також політика поступок заохотили комуністичний і нацистський режими до аґресії, а в результаті – до розподілу Європи".

 

"Закликаємо народи всієї Європи пам'ятати про причини і наслідки Другої світової війни, а також докласти спільних зусиль з метою захисту безпеки і свободи", – ішлося у заяві.

 

30.11.2016