Європарламент висловився за замороження перемовин з Анкарою.

За відповідну резолюцію у четвер, 24 листопада, проголосувало 479 з 623 присутніх на засіданні депутатів, проти – 37, ще 107 депутатів утрималися.

 

 

Таким чином перемовини про набуття Туреччиною повноцінного членства в Європейській Унії відкладається на невизначений термін. Окрім того, в резолюції парламентарії зажадали затвердити положення, згідно з яким перемовини будуть остаточно припинені, якщо Анкара запровадить смертну кару, за яку неодноразово виступав глава турецької держави Реджеп Таїп Ердоґан.

 

Водночас у резолюції наголошується, що Європейська Унія має намір і надалі розвивати зв'язки з Туреччиною – повідомило видання Die Welt.

 

Цю резолюцію Європейський Парламент ухвалив у відповідь на хвилю арештів в Туреччині опозиціонерів і журналістів після, невдалої спроби військового перевороту, яка сталася 15 липня цього року.

 

Варто зазначити, що ця резолюція Європарламенту не має юридичної сили. Експерти прогнозують, що лідери країн-членів ЄУ, скоріш за все, проіґнорують висловлені в документі рекомендації. Так висока представниця ЄУ з питань зовнішньої і безпекової політики і Федеріка Моґеріні сказала, що ухвалена євродепутатами резолюція «не обіцяє нічого доброго» і закликала продовжувати діалог з Туреччиною.

24.11.2016