Європарламент закликав створити єдину оборонну стратегію ЄУ.

Ввечері у вівторок, 22 листопада депутати в Страсбурзі ухвалили відповідну резолюцію.

 

 

Згідно з документом, країнам-членам Європейської Унії слід витрачати на оборонні цілі щонайменше два відсотків від ВВП. «Це повинно стати першим кроком на шляху створення оборонного союзу», – підкреслюється в резолюції.

 

Крім цього, в документі рекомендується створити спільні збройні сили Європи і єдину штаб-квартиру для планування і керівництва загальними операціями. Для фінансування початкових фаз європейського військового проекту, на думку парламентарів, слід створити спеціальний фонд – повідомило видання Zeit Online.

 

Мова також йде про оптимізацію оборонних бюджетів країн Євроунії. У резолюції зазначається, що, якщо уникати дублювання витрат, наприклад, на наукові дослідження, розвиток інфраструктури або військове оснащення, то можна заощаджувати до 26 мільярдів євро щорічно.

 

Євродепутати також мають намір надати додаткову підтримку антитерористичній коаліції, яка протистоїть джихадистам «Ісламської держави». Для цього в Іраку може бути відкрита навчальна військова місія ЄУ.

 

За словами одного з ініціаторів резолюції, естонського депутата в Європарламента Урмаса Паета, на даний момент ЄУ не здатна своєчасно реагувати на зростаючі загрози безпеці. За останні 30 років витрати на оборону в більшості країн були сильно скорочені, внаслідок чого безпека Європи стала в значній мірі залежати від НАТО і США. «Настав час для функціональної оборонної політики ЄУ», – закликав  Пает.

23.11.2016