На конкурс до Верховного суду сунуть старі судді.

 

На конкурс із зайняття 120 вакантних посад у новоствореному Верховному Суді подалося 900 осіб.

 

Про це повідомив перший заступник голови парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець.

 

Народний депутат вважає, що формування нового Верховного Суду опинилося "під серйозною загрозою". "[Конкурс] 7 осіб на одне місце. З них майже 60% – це нинішні судді. Інші – викладачі вузів, і лише мізерний відсоток – це практикуючі адвокати. Тобто шанси на залучення юристів не з судової системи – менше половини", – прокоментував Ємець на своїй сторінці у Facebook.

 

За словами політика, серед кандидатів є колишній перший заступник голови Вищого господарського суду Артур Ємельянов, котрого Генеральна прокуратура звинувачує у махінаціях із розподілом справ серед суддів і тиском на носіїв мантії, "і ще кілька "професіоналів", вартих довіри".

 

Ємець повідомив, що термін для проходження попередньої реєстрації (процедури повідомлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про намір узяти участь у конкурсі) вичерпався 15 листопада, проте ВККС погодилася пролонґувати прийняття заявок до 25 листопада.

 

Як писав "Z", 7 листопада ВККС оголосила конкурс на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі новоствореного Верховного Суду: для Касаційного адміністративного суду, Касаційного господарського суду, Касаційного кримінального суду, Касаційного цивільного суду шукають по 30 суддів.

 

Кандидати мають надати комісії заяву про проведення кваліфікаційного оцінювання, мотиваційний лист, "у якому викладаються мотиви бути суддею", декларацію родинних зв'язків, декларацію доброчесності судді, згоду на проведення спеціальної перевірки, згоду на люстраційну перевірку, мусять заповнити електронну декларацію на сайті НАЗК тощо. Реєстрація кандидатів завершується 25 листопада, а прийом документів триватиме до 9 грудня.

 

Згідно з законом "Про судоустрій і статус суддів" суддею Верховного Суду може бути особа, яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя у Верховному Суді, а також відповідає одній із вимог:

 

1) має стаж роботи на посаді судді не менше десяти років;

2) має науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше десять років;

3) має досвід професійної діяльності адвоката щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше десять років;

4) має сукупний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) відповідно до вимог, визначених пунктами 1–3 цієї частини, щонайменше десять років.

 

Нагадаємо, 30 вересня в Україні набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя, а також новий закон "Про судоустрій і статус суддів". Замість старого Верховного Суду України та низки вищих спеціалізованих судів створюється новий Верховний Суд. Жоден суддя не отримає посади в новому ВС автоматично: всіх суддів мають обрати на відкритому конкурсі.

 

Гранична чисельність суддів Верховного Суду – 200 осіб.

 

16.11.2016