Громадський бюджет: за що проголосували львів'яни

Облаштування двох парків — Замарстинівського та імені 700 річчя Львова, а також огорожі території Львівської спеціалізованої школи № 8 до її 200-річчя зроблять наступного року за кошти громадського бюджету Львова. Загалом за гроші з міської скарбниці у 2017 році втілять у життя більше 50 ідей львів'ян.

 

 

Вчора, 15 листопада, завершилось голосування за проекти, які громадські активісти подали у серпні-вересні. Нагадаємо, цього року у Львові вперше запустили механізм громадського бюджету. Всі охочі могли оформити свої ідеї у проекти і запропонувати їх до реалізації наступного року. Заплановано, що на підтримку проектів виділять приблизно 16 млн грн. Загалом до міської ради надійшло 265 пропозицій, серед них 163 малі (районного значення, вартістю від 20 до 200 тис грн) та 102 великі (міського значення, вартістю від 200 тис. грн до 3 млн грн). З того 239 допустили до голосування.

 

«Ми мали багато проектів з реконструкції дитячих та спортивних майданчиків, ремонту доріг та екологічних проектів. Відхилили в основному ті проекти, які не назбирали потрібної кількості підписів на свою підтримку, а також ті, які вже заплановані до реалізації у 2017 році чи мали надто слабке обґрунтування», — розповів у коментарі Z начальник відділу громадського партнерства ЛМР Орест Файфурка.

 

Аґітки у центрах голосування, промоційні ролики, масштабні рекламні кампанії у соціальних мережах — на ці два тижні львів'яни підійшли до аґітаційної кампанії з усією серйозністю. Запекла боротьба між проектами тривала до останніх хвилин голосування.

 

Клацніть на зображенні — і побачите промовідео, яке на підтримку свої ідеї зняли ініціатори відновлення Замарстинівського парку

 

Абсолютним лідером голосування серед великих проектів став проект з відновлення центральної алеї та прилеглих територій парку «Замарстинівський».

 

 

«Ми вирішили зробити сучасний парк, який поєднає в собі екологічно-рекреаційну, соціальну та логістичну функції, з'єднавши центральну "алею гетьманів" із районом Щурата, і найцікавіше — він буде мати культурно-історичну концепцію», — написали ініціатори в опису проекту. За таку ідею львів'яни віддали 1 381 голос. Для її реалізації потрібно буде 2 млн 751 тис грн.

 

 

На другому місці серед великих проектів — облаштування огорожі біля школи № 8, що в центрі Львова. Історичну будівлю оточать спеціальним парканом, ідею якого вже розробили львівські архітектори з інституту «Містопроект». Для цього з бюджету виділять 873 тис грн. Проект підтримали 848 львів'ян.

 

 

Останні кілька годин голосування чи не найбільша боротьба була за третє місце. В останні хвилини перемогу здобув проект «Відродження парку 700-річчя Львова», який у підсумку з результатом 771 голос на 4 голоси обійшов ремонт школи № 57.

 

Трійка лідерів серед малих проектів:

 

«Створення скверу на вулиці Миколайчука» (628 голосів);

 

«Відновлення та модернізація шкільного майданчика ЛССЗШ 81 ім. П. Сагайдачного» (468 голосів);

 

«Сучасне обладнання для дитячої реанімації міської лікарні» (452 голоси).

 

Повний перелік проектів з результатами голосування тут

 

Як передбачалося, 40% від загальної суми громадського бюджету витратять на великі проекти та 60% — на малі. При тому серед малих проектів, за умовами конкурсу, переможців визначатимуть у кожному районі. Зі слів Ореста Файфурки, їх буде приблизно по 8-10 на район. Серед великих проектів профінансують щонайменше першу трійку. Скільки точно проектів профінансують за гроші громадського бюджету — залежатиме, зокрема, від кошторису проектів-переможців, а також від того, яку остаточну суму виділять на фінансування проектів. Раніше депутати заявляли про можливе збільшення фінансування.

 

За два тижні участь у голосуванні взяли більше 23 тисяч мешканців Львова. Загалом було віддано за проекти 27 764 голоси (кожен міг проголосувати за один великий та один малий проект). Приблизно 2/3  голосів було віддано в електронному вигляді з допомогою bankid, 1/3 голосів — у Центрах надання адміністративних послуг.

 

Остаточно переможців назвуть у грудні.

 

«Зараз ми маємо кількість голосів за кожен проект. За процедурою ми маємо на громадський бюджет не менше одного відсотка бюджету розвитку. Таке рішення можуть прийняти депутати постійних комісій законності та з питань фінансів та бюджету на спільному засіданні. Переможців затвердять ухвалою міської ради», — розповів Орест Файфурка.

 

16.11.2016