Голові Рахункової палати оголосили про підозру.

 

Детективи Національного антикорупційного бюро України з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру голові Рахункової палати України Роману Магуті у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України ("Зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки").

 

Згідно з матеріалами досудового розслідування, Магута спричинився до відчуження на службової квартири на користь головного контролера – директора департаменту з питань АПК Рахункової палати Марії Шулежко, повідомляє прес-служба НАБУ.

 

Так, у грудні 2013 року Рахункова палата придбала квартира вартістю 1,391 млн. грн., котру в березні 2014 року як службове житло надала Марії Шулежко. У серпні 2014 року цю нерухомість на підставі листа голови Рахункової палати виключили з числа службових, а в лютому 2015 року це житло приватизував родич агро-"контролера" палати. За кілька днів після того – квартиру передарували самій чиновниці.

 

Згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України, повідомлення про підозру голові Рахункової палати України мусить підписувати генеральний прокурор України. Юрій Луценко влаштував з цього акту публічну подію й підписував підозру в присутності журналістів. Повідомлення з цього приводу вперше з'явилося саме на сайті ГПУ.

 

У відповідь Національне антикорупційне бюро розкритикувало генерального прокурора за розголошення матеріалів слідства, що може сприяти втечі чиновника.

 

"НАБУ вітає оперативну реакцію генерального прокурора на матеріали, зібрані детективами бюро в ході розслідування. Водночас наголошуємо на необхідності дотримання всіх процедурних норм, у тому числі й в частині оприлюднення інформації до фактичного повідомлення про підозру. Нехтування цими правилами може зашкодити розслідуванню", – ідеться у повідомленні.

 

Антикорупційне бюро вимагає для голови Рахункової палати арешту, "зокрема, через високий ризик його втечі до тимчасово окупованої території (м. Донецьк), де підозрюваний та члени родини мають об'єкти житлової нерухомості".

 

16.11.2016