СБУ: Росія готує масштабну дестабілізацію з 15 листопада.

 

Служба безпеки України зі Службою зовнішньої розвідки отримали інформацію про підготовку Росією масштабної дестабілізації ситуації в Україні у найближчі дні.

 

Про це заявив на брифінґу начальник департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик, інформує УНІАН.

 

Зі слів представника спецслужби, оперативні дані "викривають плани Російської Федерації з масштабної дестабілізації в Україні, старт якої заплановано на 15 листопада поточного року".

 

"Ці розвідувальні дані в цілому збігаються зі змістом так званого плану першочергових заходів з дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні під умовною назвою "Шатун" (ідеться про план, виявлений у електронній пошті радника Володимира Путіна Владислава Суркова, - "Z")", - заявив Анатолій Дублик. Наразі спецслужба вивчає достовірність цього плану у рамках кримінального провадження, відкритого після оприлюднення матеріалів із поштової скриньки Суркова. Але сама інформація. за словами Дублика, свідчить про початок здійснення такого плану.

 

Дублик зауважив, що пряме керівництво і реалізацію цього плану здійснює перший заступник Суркова Інал Ардзінба, а контакт із політичними рухами в Україні та окремими громадськими організаціями, залученими до акцій протесту (як правило, "всліпу або за певну фінансову винагороду"), здійснює громадянин Вірменії Мартиросян. (Схоже, що йдеться про того самого чоловіка, заради котрого нещодавно зі скандалом повертали до Києва літак білоруської авіакомпанії "Бєлавіа".)

 

"Спецслужбою зафіксовані непоодинокі виїзди за межі України, а саме в Російську Федерацію, організаторів цих акцій як для отримання фінансування, так і конкретних інструкцій і деталізації... Ворог розраховує на ефективність використання всліпу активності низки громадських організацій, які проводять ряд масових акцій як у столиці, так і в інших регіонах держави", - сказав представник спецслужби.

 

За словами Дублика, операція дестабілізації розтягнеться на 10 днів до 25 листопада. "Метою є проведення дострокових парламентських виборів з тим, щоб привести до влади і посилити проросійські сили виключно з перспективою ревізії європейського курсу і зовнішньополітичного вектору нашої держави", - цитує директора департаменту СБУ аґенція "Укрінформ".

 

Згідно з інформацією спецслужби, старт операції заплановано зі всеукраїнської акції протесту банківських вкладників 15 листопада. Після 17 листопада основний акцент зміститься до питання підвищення тарифів. Не виключено, що російські сценаристи планують масові заворушення, кровопролиття і навіть загибель низки учасників акцій протесту.

 

"Першою контрольно-проміжною датою визначено 24 листопада, коли має відбутися саміт Україна-ЄС, присвячений фіналізації питання про надання Україні безвізового режиму. Мета провокаторів - це питання відкласти", – заявив Дублик.

 

Водночас зі спробою дестабілізацією в Києві Кремль планує загострення і на фронті. "Елементом плану є посилення напруги, доведення інтенсифікації обстрілів до найвищого рівня, провокування локальних сутичок тощо.  Ця тенденція вже чітко фіксується на лінії зіткнення.  Мета - загнати українську владу в глухий кут і вести наступ з двох боків - зовні та зсередини", - сказав Дублик.

 

У регіонах плануються збори громад "з подальшим проведенням підсумкового всеукраїнського форуму місцевих рад". "Прямих вимог федералізації не передбачається - натомість обрана стратегія "повзучої ерозії" центральної влади", - вважають у СБУ.
 

 

11.11.2016