МЗС відбуло бесіду з консулом Польщі Вєславом Мазуром щодо його висловлювань про Бандеру та Волинську трагедію.

 

Представник МЗС України у Львові Володимир Войнаровський на виконання доручення МЗС відбув бесіду з Генеральним консулом Республіки Польща у Львові Вєславом Мазуром щодо його висловлювань про те, що Степан Бандера – бандит, а Волинська трагедія – геноцид поляків українцями.

 

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив народний депутат Олег Мусій, який раніше звернувся до МЗС із запитом про поведінку Вєслава Мазура.

 

«На мою вимогу оголосити Генерального консула Республіки Польща у Львові Вєслава Мазура персоною нон ґрата в Україні за його висловлювання щодо Степана Бандери, МЗС провело з ним "виховну бесіду"».

 

Мазур визнав свою неправоту і запевнив, що антиукраїнська риторика більше не повториться (із суттєвою приміткою – не залежно від його переконань). МЗС відстежує його дії і заяви, щоб визначити, чи доцільно Мазура затверджувати Генконсулом Польщі у Луцьку.

 

«Прикро, що МЗС забракло духу по-справжньому поставити на місце дипломата, який явно зарвався. Побоюючись "ескалації у відносинах та аналогічної відповіді", МЗС, на жаль, продемонструвало безхребетність і обмежилось тактикою вмовлянь», – прокоментував відповідь на свій запит Олег Мусій.

 

У МЗС повідомили, що Вєслав Мазур «висловлює щирий жаль з приводу своїх висловлювань», «запевняє, що подібні інциденти не повторяться в майбутньому», «вважає, що складні питання спільної історії повинні розглядатись виключно у форматі конференцій, круглих столів, наукових дискусій», «переконаний, що трагічні моменти у взаєминах обох народів не повинні бути перешкодою для розвитку добросусідських відносин між двома країнами».

 

Під час одного з виступів у польському Сеймі Вєслав Мазур заявив, що незалежно від політичної стратегії речі треба називати своїми іменами: Степана Бандеру – бандитом, а геноцид – геноцидом.

08.11.2016