Луценко просить у ВР дозвіл на притягнення до відповідальності Новинського.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко підписав подання до Верховної Ради про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського.

 

Про це свідчить копія подання, опублікована Луценком у Facebook.

 

Кримінальна справа стосується спроби "перевороту" в Українській Православній Церкві Московського патріархату у вересні-грудні 2013 року, а також викрадення помічника патріарха Володимира (Сабодана) архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка.

 

Згідно з версією слідства, до спроби усунення патріарха Володимира з посади предстоятеля були залучені тодішній президент Віктор Янукович, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, народний депутат Вадим Новинський, колишній керівник МВС Києва Валерій Коряк.

 

Прес-секретар Юрія Луценка Лариса Сарган нагадала, що Олександр Драбинко був ув’язнений людьми Януковича з метою тиску на патріарха. Планувалося, що замість недужого Володимира церкву очолить Антоній, а Драбинко втече за кордон.

 

"Олександр Драбинко тривалий час перебував під «охороною» спецпідрозділу «Грифон», але не як особа під охороною, а як ув’язнена особа. Для пересування Драбинка, наприклад, на церковну службу, «Грифон» отримував дозвіл від нардепа Вадима Новинського і від начальника столичної міліції Валерія Коряка", – прокоментувала речник ГПУ.

 

Слідство має цінні покази не лише від Олександра Драбинка, а й іншого важливого свідка, котрий дав покази проти Новинського. "Саме нардеп Новинський був учасником переговорів щодо зміни керівництва Української Православної Церкви Московського патріархату", – зазначає Сарган.

 

03.11.2016