Міносвіти оголосило перевірку шкільної програми "Сімейні цінності".

 

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич доручила Інституту модернізації змісту освіти терміново перевірити навчальну програму курсу “Сімейні цінності” та матеріали до неї.

 

Про це повідомляє прес-служба Міносвіти.

 

"МОН наголошує, що вважає своїм обов’язком дотримання принципів науковості та недискримінації. Позаяк у ЗМІ поширюється інформація, що схвалена Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти у 2012 році навчальна програма курсу “Сімейні цінності” та матеріали до неї не відповідають цим принципам, має бути здійснена перевірка. Це може стати підставою для скасування грифу МОН", – ідеться у повідомленні.

 

21 жовтня Міністерство освіти і науки України розіслало обласним департаментам освіти та інститутам післядипломної педагогічної освіти лист про впровадження курсу "Сімейні цінності", котрий рекомендує у навчальних закладах впровадити курс за вибором або факультатив "Сімейні цінності". Серед рекомендованої літератури був посібник "Сімейні цінності для учнів 8-9 класів", наповнений ґендерними стереотипами та упередженими уявленнями про роль жінок у суспільстві та в сім'ї.

 

"Справжня жінка ніколи не сперечається, не доводить, не намагається керувати ситуацією".

"Досить часто ми спостерігаємо, що в перші роки спільного життя, коли є закоханість, чоловіки більше часу приділяють сім’ї. Але на якомусь етапі розвитку стосунків із дружиною чоловік починає все більше часу приділяти іншим справам – його цікавить риболовля, полювання, футбол, лазня тощо".

"Якщо для чоловіка важливо утвердити реальну, соціальну дійсність, то для жінки – створити зручну для себе реальність (іноді ілюзію)".

 

Посібник ґрунтується на працях, понад дві третини котрих видані у Росії.

 

Міністерство освіти і науки інформує, що лист МОН № 1/9-562 від 21 жовтня 2016 року, з котрого й почався скандал, був написаний з метою виконання постанови Верховної Ради України “Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Сімейна політика України – цілі та завдання”. Тоді ВР доручила Міносвіти “забезпечити впровадження в системі освіти програм формування сімейних цінностей, сформованих на основі національно-культурної спадщини українського суспільства”.

 

31.10.2016