Перші консультації з цього питання можуть відбутися вже в березні 2017 року.

 

 

Про це йдеться в резолюції, яку спеціальний комітет Організації Об'єднаних Націй ухвалив на засіданні в Нью-Йорку. Її ініціювали представники Австрії, Мексики, Ірландії, Ніґерії, ПАР і Бразилії. «Будь-яке застосування ядерної зброї може спричинити катастрофічні гуманітарні наслідки», – зазначається в документі.

 

Спецкомітет планує надати документ на розгляд Генеральної Асамблеї ООН, повідомив телеканал ARD. Наступного тижня може відбутися голосування щодо цієї ініціативи. При тім, як зазначають самі члени комітету, текст є рекомендаційним, а не обов'язковим.

 

Тим часом ці плани ООН вже збудили рішучий спротив країн, які володіють атомною зброєю. Представники чотирьох з п'яти ядерних країн, котрі володіють правом вето в Раді Безпеки ООН, під час зазначеного голосування за проект резолюції висловилися проти. Йдеться про Сполучені Штати, Росію, Францію і Велику Британію. Окрім того, 27 з 28 країн-членів НАТО також виступили проти резолюції. Утрималися тільки Нідерланди.

 

Загалом за документ проголосували 123 члени комітету, 38 виступили проти, ще 16 утрималися, серед них три ядерні держави – Китай, Індія і Пакистан.

 

Критики ініціативи вважають, що перемовини про ядерне роззброєння можливі лише в рамках чинного Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

28.10.2016