Європарламент висловив стурбованість ядерними погрозами Росії.

Про це йдеться в резолюції, присвяченій ядерній безпеці, яку було проголосовано в четвер, 27 жовтня, в рамках пленарного засідання Європейського парламенту в Страсбурзі.

 

 

Резолюцію оприлюднено на офіційному сайті Європарламенту. У документі євродепутати, зокрема, висловили стурбованість з приводу висловлювань з російського боку, які вказують на підвищену готовність Москви використовувати ядерну зброю і на розгляд нею можливості розгортання ядерної зброї на додаткових територіях в Європі.

 

У резолюції також вказано на «тривожні приклади російських військових навчань, які імітують використання цієї зброї проти Польщі, на заяви високопоставлених російських офіційних осіб про те, що Росія має право розташовувати ядерну зброю в Криму і на розгортання системи Іскандер, здатної нести ядерні ракети, у Калінінградському регіоні, який межує з Литвою і Польщею ».

 

«Загострення відносин між ядерними збройними державами, такими, як Росія і США або Індія і Пакистан, загрози Росії використовувати ядерну зброю або розгорнути її на ще більшій території в Європі роблять ситуацію в сфері безпеки ЄУ чимраз напруженішою», – йдеться в резолюції.

 

У зв'язку з цим депутати Європарламенту закликали ядерні держави скоротити свої арсенали атомної зброї, перемістити її з місць розгортання в сховища і зменшити її роль у військових доктринах. 

27.10.2016