Історичному музею повертають вкрадене.

 

 

Завтра, 28 жовтня, Львівському історичному музею офіційно передадуть дві картини, які викрали з експозиції більше 50 років тому. Йдеться про портрети сина Богдана Хмельницького Тимофія та його дружини Розанди Лупул-Хмельницької, які найімовірніше є шлюбними портретами подружжя і, відповідно, датуються серединою XVII століття.

 

Експерти припускають, що ці роботи належать пензлю учня Рембрандта. Як раніше писав Z, після викрадення у 1960 році одна з картин, а саме портрет Розанди Лупул-Хмельницької, вперше «з'явилася» на публіці 11 вересня цього року. Її виставили як один з лотів на онлайн-аукціоні Violiti. Про те, що виставлений на продаж потрет Розанди Лупул-Хмельницької є краденим, доволі швидко написали користувачі сайту-аукціону, покликаючись на інвентарні номери на самій картині. Спершу нинішній власник активно обстоював своє право на її продаж, але дуже скоро зробив заяву, що готовий передати її і другий потрет диптиху у відповідні руки.

 

Більше місяця потрети експонувались в Кіровоградському художньому музеї, і завтра має відбутись його урочисте передання Львівському історичному музею.

 

27.10.2016