Викрадені півстоліття тому картини повертаються в історичний музей.

 

Приблизно за два тижні Львівському історичному музею повернуть портрети Розанди та Тимоша Хмельницьких – невістки та зятя Богдана Хмельницького. Власник, який спочатку намагався продати одну з них – портрет Розанди – на інтернет-аукціоні, вже віддав обидва твори мистецтва в СБУ Кіровоградської області, розповів директор Львівського історичного музею Роман Чмелик, інформує Музейний простір.

Портрети Тимоша і Розалії Хмельницьких, викрадені зі Львівського історичного музею у 1960 році.

 

«Наш експерт вже у Кіровограді. Він підтвердив, що це є ориґінали. Зараз вони передані Кіровоградському обласному художньому музею на тимчасове зберігання. Оскільки ця історія набула дуже широкого резонансу, то нас попросили, щоби поки тривають процедури передачі й оформлення, ці картини були виставлені для експонування в цьому музеї. А приблизно через два тижні ми очікуємо їх у Львові. Планується, що приїде також і власник, який передав ці картини», – розповів Роман Чмелик.

Завідувач відділу Львівського історичного музею Сергій Богданов підписує акт тимчасового зберігання картин в Кіровоградському художньому музеї.

 

Наразі картини перебувають на тимчасовому зберіганні в Кіровоградському обласному художньому музеї. 22 вересня відбудеться їх презентація громадськості.

 

Як повідомляв Z, портрет Розанди один з працівників музею випадково знайшов на сторінці інтернет-аукціону. Лот продавався під назвою «знахідка з горища». Коли сконтактувались з продавцем, виявилось, що друга частина диптиху – портрет Тимоша Хмельницького – також у нього. Обидві картини були викрадені з Львівського історичного музею у 1960 році.

 

Довідка. Диптих Розанди Лупул-Хмельницької та Тимоша Хмельницького першопочатково перебував  у колекції польського історика та мистецтвознавця Владислава Лозинського, що жив у Львові до 1913 року і заповів її місту. Його колекція стала основою Львівської картинної галереї, для якої магістрат придбав будинок Лозинського на вул. Оссолінських, 3 (Стефаника). Обидві роботи, намальовані одним автором (який поки невідомий  і з`ясування якого стане новим завданням для музейних науковців), олійними фарбами на дереві, були викрадені  у 1960 році з приміщення музею на площі Ринок, 24, де у той час був розташований Відділ феодалізму Львівського історичного музею.

 

19.09.2016