Глибина люстрації сягнула 98 %.

 

Директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко повідомила, що 98 % осіб, які обіймали керівні посади за попередньої влади і тому підпадали під закон про очищення влади, усунуті від керівництва державою; 934 особам закрито доступ до державних посад до 2024 року.

 

Про це Козаченко заявила на прес-конференції, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Зі слів голови "люстраційного" департаменту, лідерами в опорі очищенню залишаються органи фіскальної служби: у податкових та митних службах зосереджено найбільшу кількість посад, котрі підлягають люстрації, тож і показники "очищення" в органах ДФС також найвищі – 258 осіб. Водночас 42 вищі посадови особи ДФС досі залишаються при посадах.

 

"Я окремо хочу зазначити, що органи ДФС фактично нівелювали частину закону про люстрацію щодо майнової перевірки. Наразі за таким критерієм люстровано лише 111 осіб, і вони не пов'язані з тими гучними прізвищами і корупційними скандалами, які були в Україні", – обурилась Козаченко.

 

Представниця Мін'юсту підкреслила, що люстрація не зачепила органи судової влади. Протягом року на підставі закону про очищення влади звільнили лишень одного суддю – екс-голову Вищого господарського суду Віктора Татькова.

 

Козаченко нагадала про те, що в Конституційному Суді розглядається подання про визнання закону неконституційним.

 

26.10.2016