Облрада затвердила плани Жовківського і Яворівського районів, що Садовий просив перенести.

 

Львівська обласна рада затвердила перспективні плани спроможних територіальних громад двох прилеглих до Львова районів – Яворівського та Жовківського. Відповідне рішення підтримали 59 та 58 депутатів відповідно, інформує ЗіК.

 

У Яворівському районі передбачається створення 5 територіальних громад: Яворівської, Новояворівської міських та Краковецької, Немирівської та Івано-Франківської селищних громад.

 

Внаслідок змін у проекті Перспективного плану Яворівського району зменшиться кількість територіальних громад з 13, які планувалося утворити раніше, до 5.

 

У Жовківському районі передбачається створення 4 територіальних громад: Жовківської та Рава-Руської міських, Куликівської селищної, та Магерівської сільської громад.

 

Унаслідок змін у проекті Перспективного плану Жовківського району, зменшиться кількість територіальних громад з 17, які планувалися раніше, до 4.

 

Попередньо рішення про утворення громад у цих районах були прийняті на сесіях районних рад.

 

Нардеп від «Самопомочі» Любомир Зубач, який прибув на сесію облради, закликав депутатів не поспішати з ухваленням змін до перспективного плану. З його слів, запропоновані до утворення громади зможуть діяти лише у 2018 році, отже ще є час дебатувати.

 

Річ у тім, заявив Любомир Зубач, що у змінах до перспективного плану утворення громад Львівщини не враховані інтереси Львова як обласного центру. Йдеться про утворення так званої львівської агломерації.

 

«Громади не мають впливати на формування перспективного плану. ЛОДА має зробити це правильно, не зважати на різні інтереси… Метрополії і агломерації – це світовий тренд», – заявив Любомир Зубач.

 

«У державі великим містам дали великі преференції, але це не може означати, що маленька громада біля великого міста має стати безправною і безпомічною. Ми маємо дати шанс цим громадам об’єднатися. Далі, якщо буде така воля цих громад і міста Львова, вони сядуть за стіл переговорів і обов’язково знайдуть спільну мову», – зазначив голова ОДА Олег Синютка, який закликав депутатів підтримати плани утворення громад у цих районах.

 

Як повідомляв Z, Львівська міська рада звернулась до ВЕрховної Ради з проханням про внесення змін до законодавства щодо створення міських агломерацій та до Львівської обласної ради з проханням відкласти розгляд переспективних планів прилеглих до Львова районів області.

25.10.2016