Боротьба чесності зі справедливістю

Коли логіка каже «пас», то вмикаються інші чинники. Іноді вони здаються вагомими, але коли добре на них глянути, то логіка вже не пасує, а кричить «рятуйте».

 

Переговори тижня

 

 

Зустріч у Берліні головних людей України, Франції, Німеччини та Росії анонсувалася ледь як не панацея. Лейтмотивом було «от зберуться президенти з канцлером і всім буде щастя». На виході сталося, що збиратися можна ще раз, а потім ще раз.

 

Президент України підсумував берлінські посиденьки дивною обіцянкою про другий день. На другий день після виборів в ОРДЛО, зі слів Порошенка, Україна візьме під контроль кордон з Росією. В американських комедіях в такі моменти звучить закадровий сміх. Про те, що виборів на окупованих територіях бути не може, зрозуміло навіть рискалю, яким копали яму для вчасно розкиданого на складові частини Мотороли.

 

Трохи цікавості процесу додала реанімація «дорожньої карти». Років десять тому це словосполучення дуже любив Віктор Ющенко. Тепер соратник цього президента і колишній парламентер щодо вреґулювання неподобства на Донбасі Роман Безсмертний говорить про цей дипломатичний феномен так:

«Щодо так званої дорожньої карти. Це чергова зустріч, на якій вона озвучена, і, з моєї точки зору, вона озвучена лише як тема для розмови, а не як мета реалізації чи документа. Мене вразило навіть те, що за наслідками розмови не було підписано навіть протоколу ніякого. Це означає, що послатися на щось формально неможливо, бо всі будуть посилатися на заяву з брифінґу одного, другого, третього, четвертого і в результаті ми будемо мати формально "зеро". У підсумку Україна, Європа і світ отримали продовження і, на жаль, загострення конфлікту на континенті і ґлобального конфлікту»

 

Бюджет тижня


 

Цього року Кабінет Міністрів подав Верховній Раді державний бюджет як книжка пише — 15 вересня. До 20 жовтня Рада кошторис розглянула і в першому читанні затвердила його з поправками профільного комітету. Дохідна частина урядового варіанту проекту Держбюджету-2017 передбачає 706,3 млрд грн, видаткова — 775,3 млрд грн. Передбачається, що зростання ВВП становитиме 3 % за інфляції 8,1 % та курсу 27,2 гривні за долар. Члени бюджетного комітету опрацювали 1 167 пропозицій парламентарів до урядового проекту Держбюджету-2017, із яких повністю або частково у висновках враховано лише 445.

 

Цікавим у цій бухгалтерії буде не торг за ухвалення бюджету як основного фінансового документу, а його виконання. Про трипроцентний ріст ВВП вже зараз говорять з неприхованим скепсисом. Нерівну борню Лесі, Каменяра і Григорія Савича з мертвими зеленими президентами оспівують в анекдотах. Проте прем'єр-міністр Володимир Гройсман чується добре і рекомендує населенню брати кредити для розрахунків за комунальні послуги.

 

Парламент тижня

 

 

Крім того, Гройсман, найпевніше, доплатив народним депутатам, щоб вони зробили абсолютну бздуру, а прем'єр на їх тлі виглядав білим і пухнастим. Верховна Рада за час своєї п'ятиденної бурхливої діяльності ухвалила низку адекватних законів — дозволила учасникам АТО виходити на пенсію на п'ять років раніше і підписала Декларацію пам'яті та солідарності з польським народом, яка засуджує пакт Молотова-Ріббентропа й окупацію Польщі в роки Другої світової війни.

 

Але одночасно нардепи захотіли з листопада поточного року отримувати платню розміром 25 мінімальних зарплат, тобто близько 36 тисяч гривень. І це правильно. Наступним кроком має бути зібрання трудового колективу СТО на Сихові чи в Кобеляках, які напишуть собі фінансовий прибуток розміром сто мільйонів драхм. Хлопці, які шпортаються в карбюраторах, все-таки мають коефіцієнт корисної дії вищий, ніж народні депутати.

 

Хоча вже хай отримують люди з-під купола ті свої 36 штук. Як бонус за своєрідне почуття гумору. Верховна Рада провалила законопроект № 5142 — про спецконфіскації майна діячів попереднього режиму. Але одночасно 10,5 млрд гривень доходів від нього в державний бюджет 2017 року передбачили. В українській мові з'явився новий оксиморон «депутати думають». То таке саме, як «гарячий сніг», «квадратне коло» і «танґо паралітиків».

 

В'язні тижня

 

 

Не встигла РНБОУ ухвалити рішення про запровадження санкцій щодо посадових осіб в РФ, котрі причетні до незаконного переслідування українців Олега Сенцова та Олександра Кольченка, як росіяни дали традиційну «асиметричну» відповідь.

 

Порошенко сказав: «Обмежувальні заходи, зокрема, будуть застосовуватись до підприємств російського військово-промислового комплексу, фінансових установ, які забезпечують підтримку терористичних організацій так званих ЛНР/ДНР, до компаній морських і авіаційних перевезень, які працюють з окупованою частиною України в Криму. Йдеться і про компанії-оператори, судна і літаки яких нахабно порушують українське законодавство, відвідуючи порти, незважаючи на сувору заборону, яку видала Україна».

 

Росіяни зреагували — Сенцов і Кольченко є російськими громадянами, і передання в Україну засуджених відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року неможливе. І абсолютно до файки те, що, зі слів російського омбудсмена, ще у березні в Росії офіційно визнали українське громадянство політв'язнів. Сенцов і Кольченко будуть сидіти в російській тюрмі, потім їх, може, поміняють на якихось бандитів з-за «порєбріка». І паралельно говоритимуть про справедливість, яка перемагає.

 

24.10.2016