Міськрада просить обласну раду відкласти розгляд перспективного плану об’єднання територій.

 

Львівська міська рада за підсумками попереднього пленарного засідання сесії напрацювала звернення до парламенту та Львівської обласної ради щодо необхідності врахування інтересів великих міст у Законі України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», інформує Львівська газета.

 

Львівські депутати наголошують, що необхідно терміново внести зміни до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який «абсолютно не враховує інтереси великих міст та не дає можливості розвитку міським агломераціям та метрополійним ареалам».

 

Приміські територіальні громади об’єднуються навколо центрів, що значно віддалені від міст, ідеться в документі. У Львівській області, в першу чергу, це стосується міста Львова та Стрия. Такий підхід, на думку депутатів ЛМР, може призвести до негативних наслідків для якості життя громадян приміських територій, розбалансує систему освіти, охорони здоров’я та не сприятиме соціально-економічному розвитку територій.

 

«Крім того, об’єднання приміських територій у нові об’єднання є нелогічним без затвердження Верховною Радою України у встановленому порядку меж міста Львова», – зазначено у зверненні.

 

Депутати наголошують, що Львів і приміські населені пункти територіально входять у єдиний організм – Львівську агломерацію, яка має «спільне історико-культурне та соціально-економічне середовище, об’єднана метою створення нових робочих місць, розвитку інженерно-транспортної інфраструктури, вирішення екологічних та соціальних проблем».

 

Як відомо, спеціалізоване законодавство щодо добровільного об’єднання громад тільки формується. На розгляді Верховної ради України у другому читанні перебуває законопроект №4772 «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». До цього законопроекту було запропоновано низку поправок, окремі з яких передбачають механізм врахування інтересів великих міст та міських агломерацій із збереженням місцевого самоврядування та бюджетних пільг для громад приміської зони.

 

«Звертаємось до народних депутатів України з вимогою врахувати інтереси великих міст, міських агломерацій та метрополійних ареалів при реалізації реформи, адже Ви обрані волею українського народу для захисту його інтересів, в тому числі місцевого самоврядування, яке є основою демократії», – зазначають депутати і просять колег з усіх місцевих рад України підтримати це звернення й спільно захистити інтереси територіальних громад.

 

Львівські депутати виступають проти затвердження ЛОР змін до Перспективного плану спроможних територіальних громад Львівщини без врахування інтересів міста Львів.

 

«Необхідно провести дослідження із залученням наукових установ для недопущення розбалансування соціально-економічної системи, яка є основою розвитку територій», – ідеться в документі.

 

«Звертаємося до депутатів Львівської обласної ради відкласти розгляд змін до проекту Перспективного плану спроможних територіальних громад Львівщини (в частині районів, які межують з містом Львовом) до прийняття Верховною Радою України змін у чинне законодавство, що врахують інтереси великих міст у процесі добровільного об’єднання громад», – додають міські обранці.

24.10.2016