Чому ми заздримо?

 

Сусід купив собі нову машину. Ну, і як ми з тим почуваємося? Радіємо, що в сусіда добре йдуть справи? Чи, можливо, навпаки... Подивімось правді в вічі: понад третина всіх людей, за даними соціології, є заздрісниками. Причому у заздрощів є цікава особливість: ми заздримо, як правило, людям, які схожі на нас.  

 

Заздрість – це бридка риса людського характеру. Але вона нас супроводжує, починаючи з перших кроків життя. Вже малим дітям дуже не подобається, коли ровесники отримують більше, ніж вони. Психологи неодноразово доводили, що діти часто готові навіть відмовитись від пропозиції і не отримати нічого, якщо колега при цьому має отримати більше. З віком мало що міняється. Вступає в дію лише холодний розрахунок і усвідомлення користі подальшої співпраці.

 

Але повернімось до сусідового авта. Скільки з нас позеленіє з заздрощів, бачачи, що в сусіда новеньке «Феррарі», скільки щиро порадіє його успіхам, а скільки заплаче над своєю долею? Як доводить останнє дослідження, опубліковане у Science Advances, багато залежить від нашого характеру, який можна поділити на чотири основні типи: оптимістичний, песимістичний, довірливий і заздрісний. 

 

Але якщо велика кількість людей – заздрісники, то кому і чому найчастіше заздрять? Відповісти на це запитання вирішили психологи з Каліфорнійського університету в Сан-Дієґо Крістін Гарріс і Ніколь Хенніґер. Вони опитали понад тисячу американців у віці від 18 до 80 років про те, як часто і кому вони зазвичай заздрять. Більшість підтвердили, що хоча б раз в рік відчували заздрість. Серед молоді таких було більше: понад 80% людей, молодших за 30 років, підтвердили, що мали це почуття. Серед людей, старших за 50, таких було менше, але все-таки багато – 69%.

 

Як виявилось, найбільшу заздрість у нас будять люди тієї самої статі і однакового віку. Жінка більше заздритиме іншій жінці, яка має вищу зарплату, ніж колезі-чоловікові. А надто, якщо вона її ровесниця. Предметом найбільших заздрощів молоді переважно є зовнішній вигляд, академічні успіхи, популярність в товаристві і особисте життя. Для людей, старших за 50, ці питання вже не мають великого значення. Професійним успіхам найбільше заздрять люди у віці 40-49 років. Крім того, цей тип заздрощів більше притаманний чоловікам. А жінки, особливо молоді, більше заздрять зовнішньому вигляду своїх коліжанок.  

 

«Можна сказати, що ми не любимо схожих на нас, і саме вони будять в нас найбільшу заздрість», – каже Крістін Гарріс. Схожість викликає у нас відчуття несправедливості і бажання взяти реванш, скоротивши дистанцію між собою і людиною, якій заздримо. Зробити це можна двома способами – позитивним (працею над собою і покращенням своїх власних здобутків) чи негативним (заподіянням їй шкоди і підкопуванням її позицій).

 

Гарріс і  Хенніґер тепер намагаються з’ясувати, чи вікове зменшення відчуття заздрості пов’язане зі старінням, чи, може, з культурними особливостями поколінь респондентів. Також актуальним є питання, чи відрізняються заздрощі в західній і інших культурах.

 

Отже, якщо сусід, що купив собі «Феррарі», – це багатий старший пан, то, мабуть, махнеш рукою. Але якщо це твій шкільний друг чи давній колега, то здивуйся, якщо щиро бажаєш йому успіхів. 

 

Aleksandra Postoła

Skąd się bierze zawiść

Wyborcza.pl 20/10/2016

Зреферував Євген Ланюк

22.10.2016