Лідери країн "нормандської четвірки" обговорили у Берліні низку умов, які мусять передувати оголошенню виборів на Донбасі.

 

Про це повідомив президент України Петро Порошенко після закінчення перемовин, інформує прес-служба АП.

 

Голова держави наполягає на тому, що пріоритетні пункти мінських домовленостей стосуються безпеки – і саме безпековим питанням була присвячена найбільша частина переговорів.

 

"Чітко наголошено, що всі складові безпекових питань мінських угод є складовою частиною «дорожньої карти» і плану імплементації. Мається на увазі виведення іноземних військ, безперешкодний доступ спеціальної моніторинґової місії ОБСЄ до всієї окупованої території – йдеться і про лінію зіткнення, і до місць відведення техніки, і щодо неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону", – сказав голова держави.

 

Сторони домовилися закріпити досвід розведення сил і засобів у трьох пілотних точках: після завершення демілітаризації у Золотому, Петрівському і Станиці Луганській мають постати постійні моніторинґові пости ОБСЄ. А відтак почнуться перемовини щодо визначення наступних чотирьох ділянок для розведення сил.

 

"Українська сторона наполягала, щоб серед цих чотирьох пунктів обов'язково було Дебальцеве як місце, де ми маємо забезпечити демілітаризацію цього району. Оскільки за меморандумом від 19 вересня [2014 року] на 12 лютого [2015 року] ця територія була під контролем українських військовиків", – наголосив Порошенко.

 

Сторони зобов'язалися не перешкоджати місії ОБСЄ. Коли йдеться про поліційну місію організації, то ця ініціатива стосується насамперед ролі ОБСЄ у контролі за виборчим процесом, "яка буде забезпечувати безпеку як під час виборчого процесу, так і на перехідний період".

 

Зі слів голови держави, під час зустрічі також акцентувалася увага на питанні звільнення українських заручників – і тих, котрі утримуються на окупованих територіях, і тих, що поневолені у Росії. "Ми наполягаємо на негайному звільненні всіх заручників у форматі «всіх на всіх», і я впевнений, що це нарешті має надати черговий поштовх, тому що цей процес, за бездіяльності російської сторони, був зупинений на дуже тривалий час", – сказав Порошенко. Сторони ніби підтримали пропозицію України про безперешкодний доступ представників Міжнародного комітету Червоного хреста до всіх незаконно утримуваних полонених.

 

20.10.2016