У місті за кошти німецького уряду облаштують центр для переселенців.

 

У Львові в приміщенні колишнього гуртожитку на вулиці Угорській, 2 облаштують центр соціально-психологічної підтримки для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) – переселенців із окупованих територій Донецької і Луганської областей, розповіла директор Львівського міського центру соціальних служб для молоді Оксана Рубай, інформує Вголос.

 

Комплекс розрахований на 90 ліжок: 80 із них займуть ВПО, а решту 10 – діти-сироти. 

 

Проживати у центрі потребуючі зможуть від 30 днів до року, якщо це, наприклад, діти-сироти, батьки яких залишилися за лінією розмежування.

 

«Люди платитимуть лише за комунальні послуги – аби ефективно їх використовувати. Але не більше, ніж 10% від свого доходу», - пояснила Оксана Рубай. 

 

У закладі передбачені лише найнеобхідніші побутові зручності.

 

«Житлові кімнати невеликі, зате на 9-му поверсі буде обладнано кімнати-трансформери для зустрічей, спілкування, планується і облаштування каплички. Люди зможуть у цих залах обмінюватися інформацією, підтримуючи один одного. Ми будемо туди запрошувати успішних переселенців – для лекцій, тренінгів», – каже Оксана Рубай.

 

Такий підхід пояснюють необхідністю мотивувати людей, перед якими постала необхідність радикально змінити своє життя.

 

«Свого часу ми дискутували із німецькими партнерами, які пропонували облаштувати у кожній кімнаті індивідуальну кухню. Але комфорт не викликає бажання щось змінювати у житті. Люди ж мають завжди бути у тонусі і мотивовані до пошуку житла», - наголосила Оксана Рубай. 

 

Кошти на облаштування комплексу для ВПО виділив уряд Німеччини, а реалізує цей проект Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ) спільно з містом.

 

«Наші іноземні партнери через Німецький державний банк КfW виділили на облаштування будівлі 14 млн. грн. Ще 8 млн. надає місцева влада», - каже виконавчий директор УФСІ Віктор Мірошниченко. 

 

Зараз, за його словами, завершується проведення першого тендеру, на якому має бути визначено будівельну організацію, що здійснюватиме капітальний ремонт і переобладнання приміщення. Відкриття об’єкту заплановане на вересень наступного року. Відбір претендентів для проживання здійснює громада. 

 

Сьогодні у місті перебувають близько 10 тис. переселенців, із них майже 3 тис. звернулися до міської ради у пошуках житла, роботи, соціального захисту.

19.10.2016