Велика Британія не бачить перешкод для початку екстрадиції Онищенка.

 

Українські правоохоронні органи можуть у будь-який момент звернутися до британських колег із запитом про екстрадицію Олександра Онищенка, попри те, що між Україною і Великою Британією немає угоди про екстрадицію.

 

Це випливає з відповіді прокуратури Великобританії на запит "Німецької хвилі".

 

Зволікання з процедурою екстрадиції народного депутата Онищенка, таким чином, не пов’язане із вимогами британського законодавства.

 

"Будь-яка країна з-поза меж Європейського Союзу може напряму звернутися із формальним запитом про екстрадицію до міністерства внутрішніх справ", – повідомили DW у Королівській прокуратурі Великої Британії.

 

Утім, Київ, вочевидь, досі не звернувся напряму із запитом про екстрадицію. Натомість вже кілька місяців українські правоохоронці очікують рішення Інтерполу щодо оголошення Онищенка в розшук. Єдиною причиною, чому Київ пішов цим шляхом, припустили у британській прокуратурі, можуть бути вимоги українського законодавства щодо оголошення у міжнародний розшук перед поданням запиту про екстрадицію або бажання встановити місцезнаходження особи.

 

У Національному антикорупційному бюро України не пояснили, чому до Британії не подано запит про екстрадицію. З народного депутата ще в липні знято недоторканість, відтоді він переховується від слідства у Великобританії. "Згідно з процедурою, ми не можемо розпочати процес екстрадиції без оголошення Онищенка в розшук", – йдеться у відповіді НАБУ на запит DW. На уточнювальне запитання, про яку саме процедуру йдеться і з яких правових норм вона випливає, в антикорупційному бюро не відповіли. У НАБУ зазначають, що очікують рішення Інтерполу щодо оголошення Онищенка у розшук у жовтні.

 

Згідно з вимогами британського законодавства, процедура екстрадиції підозрюваних чи засуджених до країн поза межами ЄС є багатоступеневою. Після отримання звернення міністерство внутрішніх справ вирішує, чи розпочинати процес екстрадиції. Якщо прийнято позитивне рішення, то документи передаються до суду, який обирає запобіжний захід. Після цього розпочинається судовий процес щодо екстрадиції, який може тривати багато місяців. Стороні, яка зробила запит, зокрема, треба довести в суді відсутність політичних мотивів переслідування підозрюваного.

 

18.10.2016