Електронні декларації подало майже 11 тис. осіб.

 

Станом на 10:45 18 жовтня у Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зареєстровано 12415 звітів. У загальному масиві щорічні декларації складають 10708 одиниць.

 

Про це свідчать результати пошуку в системі е-декларування на офіційній сторінці Національної аґенції з питань запобігання корупції.

 

Кампанія декларування триватиме до 30 жовтня. Згідно з підрахунками члена правління "Transparency International – Україна" Андрія Марусова, свої звіти мусить подати 50 тисяч осіб. Два тижні тому, аналізуючи повільний хід заповнення звітів, Марусов заявив, що процес декларування "фактично зірвали".

 

"Тактику слід негайно змінювати – вимагати від декларантів подавати! Жоден із трьох керівників держави до цього часу не подав – ні Порошенко, ні Парубій, ні Гройсман. Без сигналу згори чиновники в нас нічого не роблять", – нарікав Марусов.

 

На думку експертів, масова відмова від заповнення декларацій і створення прецеденту колективного порушення антикорупційного законодавства допомогли б чиновникам уникнути відповідальності за зрив е-декларування.

 

"Другий шлях має назву "саботаж". Його логіка проста. Неможливо покарати всіх, чи не так? Тому в разі, якщо ніхто не подасть декларацію, ніхто й не буде покараний", – писало з цього приводу видання "Європейська правда". За інформацією журналістів, у Євросоюзі передбачають ризик цього сценарію: Брюссель попередив керівництво України про неможливість блокування електронного декларування.

 

Водночас експерти звертають увагу на те, що вимоги до декларацій є надзвичайно складними, і заповнення звіту пожирає багато зусиль.

 

"Ішов п'ятий день, але фініш уже близько, – написав міністр юстиції Павло Петренко у понеділок увечері на своїй сторінці у Facebook. – Хочу чесно зізнатися, що на весь процес у мене пішло кілька днів. Це значить, що заповнення декларації – завдання не просте, і НАЗК треба проводити серйозну роз’яснювальну роботу серед держслужбовців, які бажають добросовісно подати декларацію".

 

Петренко додав, що "система електронного декларування – це вже реальність для України".

 

Згідно з інформацією голови НАЗК Наталії Корчак, на вечір понеділка у системі над своїми звітами працювала 41 тисяча осіб.

 

18.10.2016