Експерт: Електронне декларування фактично зірвали.

 

Станом на 4 жовтня свої звіти в системі електронного декларування заповнило приблизно 1600 осіб. Зокрема, 2 із 4 членів Національної аґенції з питань запобігання корупції, 1 із 423 народних депутатів (це Михайло Гаврилюк), десяток детективів НАБУ (з трьохсот), і жодної особи з числа керівництва уряду.

 

Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов на своїй сторінці у Facebook.

 

"Залишилось трохи більше ніж 3 тижні до дедлайну із заповнення декларацій. Саме заповнення декларації займає не один день... Трохи тривожна ситуація, як на мене", – прокоментував Петухов.

 

Заступник міністра зазначив, що в політичних колах налаштовані гостро негативно до е-декларування.

 

"На одному із комітетів ВРУ мене за це декларування "вичитували" дві дуже впливові депутатки. Впливовий бюрократ в Брюселі мені сказав, що на систему йому скаржився один з голів комітету ВРУ. У парламенті кожного дня нові законопроекти, які "покращують" систему. Не здивуюся, якщо ближче до кінця жовтня будуть спроби повалити веб-сайт НАЗК", – тривожиться Петухов.

 

Заступник міністра юстиції звертає увагу, що відмова від системи електронного декларування або її саботаж політиками може спричинити до відтермінування запровадження безвізового режиму з ЄС та припинення співпраці з МВФ.

 

Член правління Transparency International Андрій Марусов вважає, що неквапливість із заповненням звітів свідчить про те, що "е-декларування фактично зірвали". Експерт нагадує, що за 26 днів, котрі залишаються до завершення кампанії, мусить подати приблизно 50 тисяч осіб.

 

"Тактику слід негайно змінювати – вимагати від декларантів подавати! Жоден із трьох керівників держави до цього часу не подав – ні Порошенко, ні Парубій, ні Гройсман. Без сигналу згори чиновники в нас нічого не роблять", – наголошує Марусов на своїй сторінці у Facebook.

 

Пан Андрій зазначає, що якщо ближче до завершення кампанії чиновники з політиками таки пересвідчаться у невідворотності роботи системи і вирішать заповнити звіти, то внаслідок масового напливу електронний реєстр попросту не витримає навантаження.

 

04.10.2016