РФ досі не пустила українського консула до Сущенка.

 

Росія в особі федеральної служби безпеки РФ наразі не реаґує на запит української сторони про зустріч консула з журналістом аґенції "Укрінформ" Романом Сущенком, заарештованим у РФ за звинуваченням у шпигунстві.

 

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на речницю Міністерства закордонних прав України Мар'яну Бецу.

 

"У неділю, 2 жовтня, щойно нам стало відомо про затримання Сущенка, наш консульський відділ надіслав листа щодо надання зустрічі консулу з Сущенком. 3 жовтня вранці наш консул особисто відніс оригінал звернення у слідче управління ФСБ Росії і цілий день чекав дозволу. Ми виконали всі процедурні вимоги, але станом на зараз поки що немає взагалі ніякої реакції, і дозволу немає", – поінформувала Беца.

 

МЗС вимагає надати українському консулу негайний доступ до Романа Сущенка і продовжуватиме тиск у консульській площині, домагаючись цього політико-дипломатичним шляхом із залученням міжнародних партнерів і консолідацією міжнародної підтримки.

 

"Ми будемо тиснути максимально, тому що захист українських громадян для нас є пріоритетом", – запевнила речник МЗС.

 

Романа Сущенка затримали 30 вересня. ФСБ Росії назвало журналіста кадровим працівником головного управління розвідки Міноборони України і приписало йому військове звання "полковника". Спецслужби звинувачують Романа у зборі інформації про російську армію з метою передати її закордон.

 

 

04.10.2016