Австралія домагається створення міжнародного трибуналу щодо MH17.

З відповідною заявою виступила міністр закордонних справ країни Джулі Бішоп під час телевізійного інтерв'ю на програмі Insiders, яка транслюється австралійською радіомовною корпорацією ABC.

 

 

«Може бути організовано судовий процес в стилі Локербі – трибунал, який буде заснований міжнародним співтовариством. Сформувати такий ґреміум в Нідерландах, можливо, буде простіше, однак, необхідно упевнитися, що він буде наділений всіма необхідними повноваженнями. Мова, наприклад, йде про екстрадицію, необхідну, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у цьому злочині», – підкреслила пані Бішоп.

 

За словами керівниці австралійської дипломатії, такий трибунал можна створити в обхід Ради Безпеки ООН, де Росія має право вето. Міністр повідомила, що зустрічалася з представниками інших країн, котрі беруть участь в розслідуванні трагедії, під час візиту до Нью-Йорку, де у вересні проходила сесія Генеральної асамблеї ООН, і обговорювала з ними подальші кроки щодо даної ініціативи. Також вона провела перемовини на цю тему з владою Нідерландів.

 

Ще раніше Джулі Бішоп повідомляла, що Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна мають намір створити спеціальний трибунал, який не потребуватиме схвалення Ради Безпеки ООН, для покарання винних у катастрофі малайзійського авіалайнера 17 липня 2014 року на сході України, внаслідок якої загинуло 298 осіб. Міністр тоді також не виключила повторного внесення до Ради Безпеки ООН проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу, після того як буде завершено офіційне розслідування обставин катастрофи.

 

Для довідки: У грудні 1988 року внаслідок вибуху літака американської компанії Pan American над шотландським містом Локербі загинуло 270 осіб, в основному – громадяни США. За підсумками розслідування було встановлено, що за теракт відповідальні громадяни Лівії, очолюваної тоді Муамаром Каддафі.

 

1999 року після тривалих перемовин Каддафі погодився видати двох підозрюваних за умови, що суд відбудеться на нейтральній території. У квітні 1999 року підозрювані були передані шотландській поліції в голландському Утрехті, де на колишній американській військовій базі відбувся суд з дотриманням шотландських законів.

 

2001 року суд виніс вирок у щодо підсудних. Абдельбасет Алі Махмед Аль-Меграхі був визнаний винним і засуджений до довічного ув'язнення, Аль Амін Халіфа Фімах був визнаний невинним.

 

2003 року Лівія визнала відповідальність своїх офіційних осіб за вибух літака. Відповідно до угоди, досягнутої між представниками Лівії, Великої Британії і США, лівійська влада виплатила родині кожного з загиблих по 10 млн доларів в обмін на повне зняття економічних санкцій з Тріполі.

02.10.2016