Міністерство закордонних справ у Гаазі в п'ятницю, 30 вересня, викликало посла Росії Олександра Шульгіна, аби той пояснив критичні висловлювання представників  російської влади на адресу доповіді міжнародної слідчої групи (Joint investigation team, JIT),  у справі про катастрофу малайзійського Boeing 777 у липні 2014 року.

 

 

Нідерландський міністр закордонних справ Берт Кундерс (Bert Koenders ) заявив, що реакція Росії ставить під сумнів фаховість і незалежність експертів, експертів, котрі проводили розслідування. У заяві зовнішньополітичного відомства підкреслюється, що російському послу дали зрозуміти неприйнятність необґрунтованої критики – повідомило видання Washington Post.

 

Мова йде передовсім про висловлювання офіційної речниці МЗС Росії Марії Захарової після оприлюднення доповіді міжнародного слідства про катастрофу MH17. «Росія розчарована тим, що ситуація навколо розслідування катастрофи "Боїнга" не змінюється. Висновки голландської прокуратури підтверджують те, що слідство упереджене і політично вмотивоване. Самовільно призначати винного і вигадувати бажані результати перетворилося в норму для наших західних колег. Хочеться запитати: скільки можна?», – заявила Захарова.

 

Не шляхетнішими є й висловлювання представників Міністерства оборони Російської Федерації. Так офіційний речник російського військового відомства генерал-майор Ігор Конашенков закинув слідчим JIT, що ті, мовляв, беруть свої дані «з інтернету і від спецслужб України». «Схоже, що дані російських радарів у відомстві не вважали доказами, хоча в звіті вони згадуються. Тому об'єктивність цих відомостей, а отже, і зроблених на їхній основі висновків, не можуть не викликати сумнівів», – заявив Конашенков.

 

Заступник голови комітету з міжнародних справ в Держдумі РФ Леонід Калашніков потрактував звіт міжнародної групи як «помсту Сполучених Штатів Росії за події в Сирії». «Я переконаний, що це чиста диверсія. У відповідь на те, що ми вчора опублікували секретну угоду, яку американці не хотіли публікувати, щодо Сирії, вони сьогодні взяли і опублікували ось цю нісенітницю», – заявив російський політик.

 

Нагадаємо, що 28 вересня міжнародна слідча група, яка веде розслідування збиття над Україною пасажирського авіалайнера «Малайзійських авіаліній», повідомила на прес-конференції, що Boeing 777 був збитий ракетою, випущеною ЗРК «Бук» з території, контрольованої проросійськими сепаратистами, а також, що ця установка прибула з Росії й зразу ж після інциденту буда вивезена до Росії. Як докази комісія репрезентувала фото, відеозаписи, записи розмов, а також детально описаний маршрут колони з установкою «Бук».

30.09.2016