Лише перемовини щодо Brexit коштуватимуть Лондону £65 млн річно.

Про це йдеться у новій доповіді Інституту у справах уряду (Institute for Government) Великої Британії, фахівці якого провели відповідні розрахунки.

 

 

«Вайтхолл (британський уряд – Z) почав створювати механізм щодо Brexit, проте уряд досі не знає, що з цим робити», – зазначається в документі під титулом «Планування Brexit: мовчанка не є стратегією» (Planning Brexit: Silence is not a strategy).

 

«У цьому рекомендаційному документі ми оцінюємо поступ, досягнутий урядом з планування Brexit. Ми оцінюємо приблизні витрати, на які буде змушена піти влада, щоб реалізувати ці плани, і те, яким для цього повинен бути державний апарат», – йдеться в преамбулі до доповіді.

 

Зокрема, експерти Інституту підрахували, що перемовини з усіх аспектів щодо виходу Об’єднаного Королівства з Європейської Унії вимагатимуть від країни заангажувати додатково 520 високо кваліфікованих співробітників. На їхню зарплатню та поточні витрати й доведеться витрачати згадані 65 мільйонів фунтів стерлінгів на рік.

 

Відповідальність за реалізацію виходу Великої Британії з Європейської Унії, за який громадяни країни проголосували на референдумі в червні цього року, лежить спільно на Міністерстві закордонних справ, Управлінні з виходу з ЄУ та Міністерстві міжнародної торгівлі. Однак, як вказують автори доповіді, наявні розбіжності між главами цих відомств, а саме – Борисом Джонсоном, Девідом Девісом і Ліамом Фоксом – можуть призвести до чвар і блокування роботи.

 

В експертній доповіді також міститься заклик до прем'єр-міністра Терезі Мей швидше виробити чітку стратегію, оскільки її «мовчанка з приводу того, з якими пропозиціями вона сподівається підійти до початку переговорного процесу, не спрощує ситуації».

 

«За відсутності плану тишу заповнюють якісь спонтанні висловлювання, які створюють атмосферу, що нервує ділові кола і спантеличує країни, з якими Британії треба вести перемовини», – вказують автори доповіді.

Експерти Інституту в справах уряду вважають, що міністрам, котрі займаються питаннями Brexit, необхідно чітко розтлумачити населенню свої плани і пропозиції, з якими вони збираються вийти до Брюсселя.

 

«Brexit торкнеться всіх сфер економіки і всіх регіонів країни. Уряд повинен запустити всеосяжний переговорний процес з усіма гілками влади і всіма секторами економіки, оскільки їхню точку зору необхідно внести в остаточні висновки», – йдеться в документі. 

29.09.2016