Верховна Рада звільнила 29 суддів.

 

Верховна Рада України на позачерговому засіданні у четвер звільнила 29 суддів у зв’язку з порушенням ними суддівської присяги.

 

Засідання парламенту розтяглося на 4,5 години через те, що народним депутатам не вистачало голосів для ухвалення позитивних рішень.

 

Загалом народні депутати розглядали 33 подання від Вищої ради юстиції про звільнення суддів.

 

Серед звільнених суддів більшу частину становлять служителі Феміди, котрі брали участь у переслідуванні активістів Майдану – їх 20 осіб.

 

Найбільше проблем Верховна Рада мала зі звільненням суддів Апеляційного суду Києва. Як писав «Z», на 5 працівників цього суду припало 18 рішень про арешт «майданівців». Так, Верховна Рада лише з 15 спроби змогла звільнити суддю столичного Апеляційного суду Світлану Коваль, з 14 спроби – Людмилу Бартащук. Для того, аби відкликати Олександра Беця, Ольгу Єфімову та Марію Приндюк, знадобилося по 4 спроби.

 

Окрім того, з труднощами далося рішення про звільнення суддів Солом’янського суду Києва Алли Демидовської та Андрія Макухи – по 5 та 4 голосувань відповідно. Постанова про звільнення Віталія Марцинкевича з Дніпровського суду далася з 3 спроб. Усі троє приймали рішення про арешт «майданівців».

 

Серед суддів, звільнених через арешти «майданівців», також є: Сергій Пойда (Дарницький суд Києва), Олена Калініченко (Солом’янський суд Києва), Алла Домарацька та Алла Чала (обидві – Святошинський суд Києва), Ірина Татаурова (Деснянський суд Києва), Наталія Сіромашенко (Шевченківський суд Києва), Нелі Цибра (Чорнобаївський суд Черкащини).

 

За незаконні рішення про позбавлення водійських прав активістів «Автомайдану» покарали: Володимира Лисенка (Києво-Святошинський суд Київщини), Віктора Степаненка (Васильківський суд Київщини), Анатолія Левченка (Бориспільський райсуд Київщини).

 

Світлану Волкову звільнили з Печерського суду через ухвалення рішення про звільнення з-під варти командира «чорної роти» «Беркута» Дмитра Садовника.

 

Ірину Прошутю відкликали з Червонозаводського суду Харкова через штраф, присуджений учасникові блокування академії внутрішніх військ.

 

Ще чотирьох суддів Верховна Рада звільнила через втечу до Криму або до Росії – Валерія Швеця (Вищий спец суд з розгляду цивільних і кримінальних справ), Олександра Гаманка (Вищий адмінсуд), Лідії Рєпіної (Київський апеляційний господарський суд), Валерія Чорнобука (Апеляційний суд Дніпропетровщини).

 

Знаковим стало звільнення Віктора Татькова з Вищого господарського суду. Друг Віктора Януковича та Віктора Пшонки нарешті зніме свою мантію.

 

Решта 4 суддів були звільнені за ухвалення завідомо неправосудних рішень або порушення дисципліни чи етикету: Сергій Рева (Київський суд Одеси), Валентина Хоменко (Генічеський суд Херсонщини), Тетяна Меркулова (Апеляційний суд Харківщини), Станіслав Мирошниченко (Вищий господарський суд).

 

При цім 4 суддів, котрі перебували «на олівці» Вищої ради юстиції за порушення подібних критеріїв, український парламент таки не звільнив. Голова комітету з питань правосуддя Руслан Князевич заявляв, що провадження щодо цих суддів були ініційовані ще за президентства Віктора Януковича, й запідозрив їх у політичній тенденційності.

 

Таким чином, при посадах залишаються: Наталія Овчаренко та Олег Ходасевич (обидва – Кіровський суд Дніпра), Олександр Пироженко (Апеляційний суд АР Крим), Світлана Нікітіна (Приморський суд Одеси).

 

Детальніші досьє на цих суддів, а також про передумови для скликання позачергової сесії, читайте у публікації "Z": "Очищення на 33 крихти".

 

29.09.2016