Bellingcat: Міжнародні слідчі знають винуватців збиття "Боїнга".

 

Координатор міжнародної спільноти Bellingcat Арік Толер стверджує, що учасники Міжнародної спільної слідчої групи, котрі проводили розслідування катастрофи МН17, достеменно знають позивні бойовиків та їхні номери телефонів, проте залишаються дуже обережними у своїх заявах із політичних причин.

 

Про це Толер сказав у інтерв'ю телеканалу "112-Україна", коментуючи відсутність прізвищ конкретних осіб у висновках Joint Investigation Team.

 

"На мою думку, нідерландські дослідники знають про те, хто стоїть за транспортуванням "Буків", вони знають позивні сепаратистів і їм відомі номери телефонів. Я думаю, що наразі з політичних причин вони дуже обережні, бо винними разом із сепаратистами є і російські представники, і вони дуже обережні у своїх словах. Я знаю, що вони можуть довести, і вони певні, що "Бук", котрий збив МН17, приїхав з Росії з 53-ї курської бригади, але вони не кажуть це напряму, і вони не хочуть викривати забагато інформації", – заявив представник Bellingcat.

 

Арік Толер звернув увагу на те, що під час презентації доповідачі обмовилися про можливу амністію для осіб, причетних до злочину. "Отже, вони надають можливість і час російським сепаратистам, що, можливо, володіють інформацією про збиття, їм надають певну можливість до зміни політичної ситуації", – сказав Толер.

 

Експерт Bellingcat підтвердив адекватність висновку JIT про те, що до використання "Бука" була причетна понад сотня осіб. Цих осіб знають завдяки "перехопленню" телефонних розмов.

 

"Не обов’язково всі 100 використовували цей "Бук", але багато було задіяно у транспортуванні від Курська до українського кордону, до Луганська, а потім до Сніжного. Я думаю, що ці 100 людей, деякі з них російські солдати, військовослужбовці, але деякі з них є сепаратистами – як українські, так і російські громадяни", – прокоментував координатор Bellingcat.

 

Толер висловив сподівання, що знайдуться фіґуранти, котрі дадуть свідчення Міжнародній слідчій групі те, що вони знають у цій справі.

 

29.09.2016