Сейм відкинув законопроект який допускав здійснення абортів.

Пропозиції щодо лібералізації законодавства у цій царині подав комітет «Рятуймо жінок» (Ratujmy Kobiety).

 

 

Громадський проект закону передбачав дозвіл на вчинення аборту, якщо плід у лоні матері ще не досяг 12-тижневого віку. Після вказаного терміну, згідно з проектом, дозвіл на ґвалтовне переривання вагітності був би можливим у таких самих випадках, які передбачені чинним наразі законодавством: 1) коли вагітність загрожує життю й здоров’ю породілля; 2) коли вагітність стала наслідком насильства; 3) коли плід важко й непоправно пошкоджений.

 

За недопущення цього законопроекту до розгляду на Сеймі проголосувало 230 депутатів, не бажали його відкидати 173 депутати, а 15 – утрималися. Про це повідомило Polskie Radio.

 

Водночас сейм скерував на подальше опрацювання громадянський законопроект проект комітету «Стоп аборту» (Stop Aborcji). Пропозиції, закладені в документі, передбачають цілковитий захист життя і кримінальну відповідальність за здійснення абортів. Депутати вирішили, що цим проектом відтепер займеться сеймова Комісія з юстиції та прав людини.

 

Обговорення обох законопроектів у Сеймі супроводжувалося масовими акціями жінок під гаслом «Скажи „ні” тортурам над жінками». Вони відбулися у 18 польських містах. У Варшаві під будівлю Сейму прийшли кілька тисяч людей. Маніфестацію організувала політична сила «Разом».

23.09.2016