На місці атаки на гумконвой у Сирії знайдено фрагмент російської бомби.

Це підтвердило розслідування, проведене експертами Bellingcat, результати якого опубліковано на сайті організації.

 

 

У повідомленні про розслідування, експерти Bellingcat зазначають, що вони зв'язалася зі загоном сирійської цивільної оборони, який дислокується неподалік від місця атаки. Саме добровольці цього загону на прохання Bellingcat витягли й сфотографували два фрагмента авіабомби з місця авіаційної атаки на гуманітарний конвой ООН поблизу сирійського міста Алеппо.

 

Аналіз і порівняння отриманих знимкок з реальним хвостовим стабілізатором авіабомби ОФАБ-250-270, дозволили однозначно ідентифікувати фрагмент боєприпасу. Це – хвостова частина осколково-фугасної авіабомби ОФАБ-250-270 – некерованої бомби радянського, а пізніше – російського виробництва.

 

У повідомленні Bellingcat відзначається, що раніше було широко задокументовано використання бомб цього типу як сирійською, так і російською авіацією в ході авіаударів в Сирії. У матеріалі наголошується, що такі бомби не використовуються авіацією США чи інших країн НАТО, зокрема, безпілотниками Predator, які нібито зауважили російські військовики неподалік від місця інциденту.

 

Автори розслідування відзначають, що сумнівів в типі використаної бомби більше немає, питання полягає тільки в тому, хто саме скинув її на гуманітарну колону – російський чи сирійський літак.

23.09.2016