"РПР" закликав відхилити "узурпаційний" законопроект про держслужбу.

 

Коаліція громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ" закликала Верховну Раду відхилити проект змін до закону про державну службу авторства представника президента у ВР Артура Герасимова (реєстраційний номер проекту – №4370-1) через загрозу узурпації влади головою держави.

 

Про це йдеться у заяві, поширеній "РПР".

 

"В зазначеному законопроекті закладається механізм узурпації влади президентом. Документ, по суті, скасовує реформу державної служби у частині порядку добору кандидатур на посади голів місцевих державних адміністрацій та передбачає зміну цього порядку добору, визначеного Конституцією", – зазначає "Реанімаційний пакет реформ".

 

Згідно зі статтею 118 Конституції, голови адміністрацій призначаються президентом за поданням Кабінету міністрів, а відтак, наголошує "РПР" саме уряд "у спосіб, визначений законом, має добирати кандидатів на ці посади і подавати їх президенту для призначення".

 

Проект же №4370-1 пропонує альтернативу, щоб конкурс на посади голів місцевих адміністрацій здійснювала спеціально створена комісія при Адміністрації президента, котра передавала б кандидатури на затвердження уряду, а той передавав би їх на затвердження президентові.

 

"Таким чином повністю нівелюється конституційна роль Кабміну у призначенні керівників місцевих державних адміністрацій, які, згідно з Конституцією, є підзвітними та підконтрольними органам виконавчої влади вищого рівня... При цьому головним вигодонабувачем такої «реформи» буде навіть не президент, в якого ніколи не буде часу займатися кадровими питаннями, особливо на районному рівні, а працівники його адміністрації", – апелює "РПР".

 

Окрім того, проект №4370-1 потрапив до розкладу засідань Верховної Ради 22 вересня із порушенням процедури, без схвалення профільним комітетом. "РПР" закликав голову Верховної Ради при формуванні порядку денного на 22 вересня дотриматися реґламенту, "і не включати до розгляду законопроект, який не був розглянутий головним комітетом і вчасно не розісланий депутатам для ознайомлення".

 

22.09.2016