США мусять бути світовим полісменом

Тільки Америка має засоби і моральність, щоб зупинити хаос і плекати мир

 

 

Ледь я з'явився, як Владімір Путін сказав мені, що НАТО — організація, яку я тоді очолював — більше не має жодної мети і її треба розпустити. "Після закінчення холодної війни ми розпустили Варшавський договір," — сказав він. — "Точно так само ви повинні розпустити НАТО. Це релікт холодної війни."

 

Під час мого візиту в Москву в грудні 2009 року я відчув, що президент Путін кидає виклик світовому порядку, який США так успішно створили після II Світової війни. Починаючи з 2014 року він вторгся в Україну і почав військові дії в Сирії.

 

В силу своїх колишніх посад яко прем'єр-міністра Данії і генерального секретаря НАТО я знаю, як важливе є американське лідерство. Ми вкрай потребуємо американського президента, здатного і охочого вести вільний світ і протистояти диктаторам — таким як Путін. Президента, який буде вести з фронту, а не з тилу.

 

Якщо свобода і процвітання мають превалювати над силами гноблення, то світ потребує такого полісмена — і єдиним дієздатним, надійним і бажаним кандидатом на цю роль є США. Тому ці президентські вибори відбуваються в переломний момент в історії.

 

Близький Схід роздертий війною. В Північній Африці Лівія завалилась і стала розсадником терористів. В Східній Європі Росія, вичухуючись, брутально напала і силою заграбастала землі України. Китай грає м'язами супроти своїх сусідів — а Північна Корея, країна-ізгой, загрожує ядерним ударом.

 

У цьому світі взаємозв'язків стало штампом говорити про "глобальне село". Але саме тепер село горить, а сусіди воюють в світлі цього полум'я. Так само як ми потребуємо полісмена для наведення порядку, ми потребуємо пожежника, щоб загасити полум'я конфлікту, а також певного роду мера, розумного і розсудливого — щоб керувати відновленням.

 

Тільки Америка може відігравати всі ці ролі, бо зі всіх світових держав тільки Америка має достатню довіру, щоб сформувати стійкі розв'язки цих проблем. Росія одержима відновленням втраченої імперії Радянського Союзу. Китай ще перш за все реґіональний áктор. Європа слабка, розділена і безлідерна. Старі потуги Великобританії і Франції просто занадто малі і вичерпані, щоб відігравати ту глобальну роль, яку вони колись відігравали.

 

Не йдеться тільки про кошти. Йдеться також і про моральність. Так само, як тільки Америка має матеріальну велич, щоб зупинити сповзання в хаос, тільки Америка має і моральну велич, щоб зробити це — не заради влади, а заради миру.

 

Але Сполучені Штати тільки тоді могтимуть формувати необхідні світові рішення, коли їх лідери будуть діяти впевнено. Коли Америка економить і відступає — коли світ лиш думає, що американська стриманість відображає відсутність готовності брати участь у запобіганні та вирішенні конфліктів — це лишає вакуум, який заповнюватиметься збоченими диктаторами по всьому світі.

 

Небажання адміністрації Обами вести світ мало серйозні наслідки, і найсерйозніший — це поведінка Путіна. В той час як Європа і США спали, він запустив безжалісну військову операцію на підтримку режиму Ассада в Сирії і спробував презентувати Росію як світову потугу, що кидає виклик США щодо вагомості. В Європі він намагається викроїти сферу впливу і впровадити Росію як регіональну потугу, здатну зменшити американський вплив.

 

Це тільки кілька прикладів нинішніх загроз, коли   диктатори, терористи і країни-ізгої кидають виклик лідерству Америки в міжнародному правопорядку, який був створений після Другої світової війни і який забезпечив для світу безпрецедентний період миру, прогресу і процвітання.

 

Наступний президент повинен визнати свою спадщину. Американський ізоляціонізм зробить США та інші волелюбні країни не більш безпечними та процвітаючими, а менш, і запустить епідемію диктаторів та інших гнобителів. Та перш за все американський ізоляціонізм загрожуватиме майбутньому міжнародного світовому правопорядку, який приніс свободу і процвітання такі кількості людей.

 

 

Расмуссен — колишній прем'єр-міністр Данії і колишній Генеральний секретар НАТО, автор “The Will to Lead— America’s Indispensable Role in the Global Fight For Freedom" (Бажання Вести — незамінна роль Америки в глобальній боротьбі за свободу," що цього місяця вийде в HarperCollins / Broa

 


Anders Fogh Rasmussen
The United States Must Be the World’s Policeman
The Wall Street Journal, 22.09.16
Зреферував О.Д.

 

 

22.09.2016