ООН вирішила відновити гуманітарні конвої до Сирії.

Як заявив спеціальний посланець ООН у Сирії Стаффан ді Містура, рух гуманітарних вантажів відновиться з понеділка, 26 вересня.

 

 

«Вантажівки будуть рухатися акуратно і обережно», - процитувало слова дипломата радіо BBC.

 

Нагадаємо, що після авіаудару по автоколоні, котра везла гуманітарний вантаж, Організація Об’єднаних Націй вирішили з 19 вересня припинити на невизначений час, всі гуманітарні операції на сирійській території.

 

Причому атака на гуманітарний конвой була вчинена вже після того, як 12 вересня вступила в силу Угода про припинення вогню в Сирії. Конвой був організований ООН і сирійським відділенням Червоного Півмісяця. За словами представника організації, бомбардуванням були пошкоджені щонайменше 18 з 31 вантажівки конвою.

 

США звинуватили в нападі на гуманітарну колону російські та урядові сирійські війська. За даними Пентагону на передодні нападу в небі над районом інциденту були помічені два російські бомбардувальники Су-24.

 

Російська сторона вперто відкидає звинувачення в знищенні колони з гуманітарною допомогою. Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін на засіданням Ради Безпеки ООН заявив, що Росія готова надати суду докази власної невинуватості.

 

У середу, 21 вересня, держсекретар США Джон Керрі закликав припинити всі польоти над ключовими північними районами Сирії, щоб знизити напруженість в регіоні.

22.09.2016