Асоціація адвокатів заступилася за викритого на корупції члена ВРЮ.

 

Національна асоціація адвокатів України заявила, що справа проти члена Вищої ради юстиції Павла Гречківського (обраний до ВРЮ від адвокатської спільноти) зі звинуваченням у причетності до замаху на неправомірну вигоду – є "атакою на конституційний інститут адвокатури".

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сторінці НААУ у Facebook.

 

"Коли вже мішенню політичних розправ обирають відомого адвоката, за яким підтримка і довіра понад 30 тисяч професіоналів, це свідчить про те, що криза ефективності і компетентності правоохоронців сягнула дна. Конституційна норма про презумпцію невинуватості непорушна і є захистом кожної людини від безпідставних звинувачень. Якщо через неї переступають, то це сигнал про одне – об'єктивного розслідування не буде", – ідеться у заяві асоціації.

 

НААУ скаржиться на те, що "новітні борці з корупцією" проявляють себе гіршими "за своїх нереформованих попередників", проте, на їхню думку, "Генеральна прокуратура у міжвідомчій боротьбі з новим конкурентом (НАБУ) таки виграла цю битву".

 

Асоціація правників нагадує, що за тиждень вступають у силу конституційні зміни щодо суддівської реформи, котрі посилюють повноваження Вищої ради юстиції (як проміжної ланки в інституціалізації Вищої ради правосуддя). "Очевидно, є мета зберегти свій вплив на правосуддя у неконституційний спосіб. Або просто розвалити новий орган – Вищу раду правосуддя – через штучну дискредитацію окремих її членів", – вважає НААУ.

 

Нагадаємо, напередодні Генеральна прокуратура повідомила про те, що одного з членів Вищої ради юстиції України викрили на спробі отримати неправомірну вигоду розміром у $500 тис. за здійснення впливу для "винесення судом першої інстанції рішення на користь суб'єкта господарювання". Правоохоронці затримали у цій справі арбітражного керуючого Міністерства юстиції України, який отримав першу частину коштів розміром у $150 тис.

 

У середу ввечері Павло Гречківський відбув слідчі дії у прокуратурі. Він пов'язує справу з погрозами на свій бік "з боку впливових осіб". "Те, що трапилося, не стало сюрпризом. Груба провокація, хоча й готувалася довго", – прокоментував Гречківський на своїй сторінці у Facebook.

 

Між тим, Вища рада юстиції звернулася до Гречківського з закликом призупинити членство у ВРЮ. "Сподіваємося, що ця справа буде розслідувана максимально швидко та об’єктивно... Висловлюємо надію, що ця ситуація не буде використана в політичних цілях, у тому числі неправомірного впливу на ВРЮ", – йдеться у заяві відомства.

 

Натомість Центр протидії корупції нагадує, що два тижні тому Гречківський виступив за послаблення вимог до декларацій державних службовців, апелюючи до того, що інформація з реєстрів може стати вказівником для грабіжників. "Держава повинна захистити людей, які на неї працюють", – закликав Гречківський.

 

Центр звертає увагу на те, що, згідно з декларацією, у сім'ї Гречківського – мільйонні доходи, помешкання площею у 363 квадратних метрів, автомобілі Maybach, Land Rover, Mercedes і BMW, 38 мільйонів внесків у конгломераті фірм. "Це слова класичного чиновника, якому є що приховувати", – коментує Ценгтр протидії корупції.

 

ЦПР нагадує, що Гречківський – "колишній член "молодої команди" Черновецького і бізнес-партнер Мартиненка".

 

22.09.2016