У Сирії призупинено відправку всіх гуманітарних вантажів.

Це стало наслідком того, що у понеділок, 19 вересня, було збомбардовано гуманітарну колону ООН.

 

 

Колона зазнала авіаудару, коли рухалася в місто Урум аль-Кубра на південний захід від міста Алеппо. Було пошкоджено або знищено щонайменше 18 з 31 вантажівки. «Ця атака страшенно обурила нас», – процитувала спецпредставника ООН у Сирії Стаффана де Містуру інформаційна аґенція Reuters.

 

За словами Містуру проїзд колони так званим «гуманітарним коридором» став наслідком   тривалого процесу погоджень і дозволів. Колона, сформована за допомогою ООН та національного товариства сирійського Арабського Червоного Півмісяця (SARC), рухалася на допомогу приблизно 78 тисячам ізольованих цивільних мешканців.

 

ООН не повідомляє про кількість постраждалих і не називає відповідальних за вчинений напад. Тим часом Сирійська наглядова рада з прав людини заявляє, що внаслідок авіаудару загинуло щонайменше 12 людей, в основному водії і співробітники SARC. Представники Рада звинувачують в нападі на колону російські або урядові сирійські літаки.

 

Держдепартамент США висловив обурення у зв'язку з інцидентом. У повідомленні відомства підкреслюється, що Сполучені Штати на переговорах в Женеві тиждень домагалися від Москви реалізації обіцянок про організацію доступу гуманітарної допомоги сирійцям.

 

У Вашингтоні тепер заявляють про намір переглянути свої плани про подальшу співпрацю з Кремлем щодо Сирії. 

20.09.2016