З-за різних «порєбріків»

Україна щільно втесалася у світовий контекст. Щоправда, традиційно своєрідно — нам дають гроші й кажуть, що маємо робити, куди воювати і на яку висоту пірнати.

 

МВФ тижня

 

 

Коли якийсь середньостатистичний ґазда позичає в сусіда гроші, то означає, що на господарці такого добродія щось пішло зле. Коли президент не найменшої країни тішиться, як мала дитина, кредитові від більш економічно розвиненого суб'єкта, то треба робити висновки.

 

Україна отримала кошти третього траншу кредиту розміром еквіваленту 1 млрд дол. в рамках програми з МВФ, і такий крок викликав ураган радості передусім на Банковій.

 

Бокал дьогтю у виварку фінансового меду з дев'ятьма нулями хлюпнув чомусь голова правління Transparency International Хосе Уґас. У своєму блозі він констатував:

«Якби рішення про надання платежів формувалося на звичайних умовах надання позики, то воно було б неґативним. Та політика взяла гору, й Україні дадуть ще одне "рятівне коло"».

Крім того, додав, що Україна має «владущу еліту, скомпрометовану корупцією», і зауважив, що уряд країни не може почуватися задоволеним.

«Україна залишатиметься вразливою до корупції та захоплення влади, поки не налагодить свою економіку й не покінчить із безкарністю чиновників. Добробут країни залежить від інвестицій. Але наразі ані закордонні, ані національні інвестиції не потечуть до України, допоки судові інституції залишаються слабкими, а корупція є нормою», — наголосив Уґас.

 

Transparency International ніби не має стосунку до міжнародних фінансових потоків, але на український кредит МВФ зреагувала.
 

Миротворці тижня

 

 

Ніхто не тягнув за язик міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра на спільній прес-конференції в Києві з міністрами закордонних справ України Павлом Клімкіним і Франції Жаном-Марком Еро заявляти, що вночі 15 вересня на Донбасі набуде чинності режим припинення вогню, який триватиме щонайменше тиждень. У Кремлі оперативно зреагували, що не обіцяли Німеччині режиму припинення вогню на Донбасі, оскільки «не є стороною конфлікту». Навіть головний росіянин вставив свої п'ять копійок в процес: «Що ми можемо зробити — це створити умови для переговорного процесу і самі взяти в ньому участь у вигляді посередників і ґарантів досягнутих домовленостей. Ось це ми можемо, хочемо і будемо робити, якщо цього хочуть наші партнери в Києві».

 

Про миролюбних «зелених чоловічків» і що значать російські «ґарантії» відомо завдяки Будапештському протоколу, анексії Криму і бійні на Донбасі. Тепер остаточно ясно і про силу слова європейських дипломатів. Щоправда, треба віддати належне німцеві й французу — в зону АТО з'їздити їм сміливості стало. Ненадовго.

 

Вибори тижня

 

 

Ще один електоральний фарс з назвою вибори в Державну Думу відбувся в РФ. У соцмережах діагноз процесові дали влучний: «Вибори в Росії і США дуже схожі — росіяни ні тут, ні там нікого не вибирають». Але «вибуховою хвилею» зачепило й Україну.

 

Спочатку на найвищому київському рівні заявлялося, що ніяких походів до урн в консульствах на території нашої країни влада не допустить. Потім невиховані радикали закидали петардами і фаєрами посольство Федерації в столиці, що дало зачіпку для мазохістського смакування у російських ЗМІ. Врешті у сам «червоний день календаря» те саме посольство трошки штурмували «свободівці». В Одесі поліція затримала чотирьох осіб, що напали на росіян, які підійшли до дипломатичного представництва.

 

У сухому залишку — в Україні на виборах до Держдуми РФ проголосували 369 росіян. За попередніми даними: Київ — 155 осіб, Львів — 38, Одеса — 120, Харків — 56.
 

 

Обшуки тижня

 

 

В Україні є особлива каста двоногих, які ніби й мають український паспорт і належать до популяції Homo sapiens, але реґулярно видаються навіть не просто іноземцями, а прибульцями з інших світів. Колись найяскравішим представником цієї касти був Леонід Черновецький, тепер — харківські феномени Михайло Добкін і Геннадій Кернес.

 

Першому сильно допомагає у життєдіяльності наявність посвідчення народного депутата, а другий працює лише як міський голова колишньої столиці УРСР, тому час від часу тісно контактує з національною Фемідою.

 

Цього разу працівники Генеральної прокуратури зробили обшук у готельному номері, де мешкає Кернес. З його слів, силовики шукали документи, електронні носії та все пов'язане з виділенням земельних ділянок у місті від 2008 до 2010 року. «Нічого не знайшли», — запевнив Кернес. Він також наголосив, що виділення землі належить до компетенції всієї міської ради.

«Землю виділяла міська рада. Це колеґіальне рішення. Це не рішення Кернеса, Добкіна, Петрова чи Іванова», — сказав він.

 

Себто руки Геннадій Адольфович вмив, і як показує досвід, надалі чинитиме те саме, бо крутити дулі згаданій Феміді в нього виходить добре. Наприклад, востаннє, 29 серпня 2016 року, суд у Полтаві, де мав бути присутній харківський міський голова, не відбувся, бо, зі слів адвокатів, Кернес перебуває в Ізраїлі, де йому мають зробити операцію.
 

19.09.2016