Мінекономіки перехопило у "Нафтогазу" управління "Укртрансгазом".

 

НАК "Нафтогаз України" заявляє, що зміна статуту національного нафтогазового холдингу, яку було ініційовано та проведено Міністерством економічного розвитку і торгівлі минулого тижня, ставить під загрозу отримання 500 млн дол. кредиту на закупівлю природного газу.

 

Про це йдеться в заяві, котру публікує аґенція УНІАН.

 

"Ці події (зміна статуту "Нафтогазу", – "Z") ставлять під загрозу укладення "Нафтогазом" кредитної угоди із залученням Світового банку на суму 500 млн дол. Ці кошти необхідні для закупівлі газу та стабільного проходження Україною зимового сезону", – йдеться у повідомленні.

 

Також у "Нафтогазі" зазначили, що, згідно з новою редакцією статуту, Мінекономрозвитку від керівництвом Степана Кубіва перехопило у НАК функцію управління компанією-оператором газотранспортної системи "Укртрансгаз".

 

"У нас забрали функцію управління "Укртрансгазом". Тепер він перепідпорядкований безпосередньо міністерству", – повідомили в "Нафтогазі", додавши, що такі дії Мінекономрозвитку не узгоджуються з принципами корпоративного управління, які дотримуються в країнах OECD (Організація економічного розвитку і співпраці) і зобов'язань, які раніше взяла на себе Україна. "Це також є порушенням умов за кредитною угодою з Європейським банком реконструкції і розвитку та є потенційним дефолтом щодо заборгованості, яка гарантована державою", – обурюється "Нафтогаз".

 

Старший радник Європейського банку реконструкції і розвитку Антон Усов заявив, що інформація про зміну Міністерством економіки статуту НАК "Нафтогаз України" і передання його "дочки" – ПАТ "Укртрансгаз" – в управління МЕРТ є дуже серйозним приводом для занепокоєння.

 

"Ми очікуємо, що наші партнери (Україна, – "Z") будуть повністю виконувати свої зобов'язання з корпоративної реструктуризації НАК "Нафтогаз України", раніше узгоджені", – зазначив Усов у коментарі аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Він уточнив, що ЄБРР, котрий є одним із основних кредиторів "Нафтогазу", дізнався про цю інформацію зі ЗМІ. Наразі банк намагається розібратися в сформованій ситуації. "Якщо наші побоювання підтвердяться, то це дуже серйозна подія", – сказав старший радник ЄБРР.

 

16.09.2016