Клімкін: Україна не годиться на протекторат російських військовиків.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна не погодиться на статус-кво для Донбасу, який передбачатиме збереження там російських сил.

 

Про це він сказав на спільній прес-конференції з міністрами закордонних справ Німеччини і Франції Франком-Вальтером Штайнмаєром та Жаном-Марком Еро, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Для мене Донбас – невіддільна частина України, але не тільки тому, що Донбас – це мільйони громадян України. Статус-кво, про який ви говорите, – це фактично протекторат російських військових, російських спецслужб, а нам необхідно повернути українським громадянам мир і врешті-решт просто нормальне життя, щоб вони почувалися людьми, зараз людьми вони себе там не почувають", – пояснив Клімкін.

 

Люди на Донбасі не можуть почуватися безпечно, сказав він, адже "Росія практично робить Донбас своєю колонією, вона фактично окупувала його".

 

"Логіка мінських домовленостей полягає в тому, що Росія повинна залишити Донбас, міжнародну спільноту, спочатку як ОБСЄ – отримати контроль над Донбасом, а після проведення вільних і чесних виборів ми повинні відновити там нормальне життя", – підсумував Клімкін.

 

Штайнмаєр та Еро також зустрілися з керівниками парламентських фракцій. Перший заступник голови Верховної Ради й учасниця мінської контактної групи Ірина Геращенко наголосила, що Україна не поступиться національними інтересами у процесі втілення "Мінська".

 

"Це була відверта і непроста розмова міністрів з лідерами фракцій ВР України, яка є парламентсько-президентською республікою. А тому на парламенті велика відповідальність за той шлях, який ми маємо пройти задля вреґулювання війни на Донбасі, розв'язаної проти України РФ. Всі фракції – і коаліції, і опозиції – сходяться в одному: вирішення конфлікту можливе виключно в політико-дипломатичній площині. Ми готові до компромісів, але не за рахунок національних інтересів чи суверенітету України, тут ми будемо жорстко і безкомпромісно захищати нашу країну", – прокоментувала пані Ірина на своїй сторінці у Facebook.

 

Геращенко наголосила, що мінський процес переживає стаґнацію з вини РФ і проросійських бойовиків. "Жоден пункт мінських угод не виконується. Це не мир – коли лише три дні не стріляють, а відразу після закінчення саміту в Китаї продовжують стріляти і вбивати українців. Україна наполягає на пріоритетності безпекової і гуманітарної компоненти, на встановленні сталого миру, на звільненні всіх заручників. І тільки тоді можна говорити про створення передумов для політичної компоненти. Поки що жодної такої передумови немає", – зазначила віце-спікер.

 

Ірина Геращенко підкреслила, що в дискусії щодо закону про вибори в ОРДіЛО Україна стоїть на тому, "що майбутній закон має писатися в Україні, він повинен відповідати стандартам ОБСЄ, бути підтриманий Венеційською комісією, у виборах мають брати участь українські партії, ЗМІ, переселенці, там має бути відповідна безпекова ситуація".

 

"Ми наполягаємо на передумові – виведенні іноземних військ і найманців. Ми вважаємо пріоритетним питання відновлення контролю над українсько-російським кордоном", – додала Геращенко.

 

15.09.2016