Україна ініціювала арбітраж проти РФ через порушення морського права.

 

Україна ініціювала арбітражне провадження проти Російської Федерації згідно з Конвенцією Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року з вимогою припинити діяльність РФ в українських морських водах і компенсувати завдані збитки.

 

14 вересня 2016 року МЗС України надіслало до МЗС Росії позовну заяву про ініціювання арбітражного розгляду згідно з Додатком VII до Конвенції, інформує прес-служба міністерства.

 

"Від початку незаконної аґресії Російської Федерації у Криму права України у цих зонах були порушені та узурповані державою-аґресором. Україна прагне припинення Російською Федерацією порушень положень Конвенції, а також захисту своїх прав у Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці, включаючи права України на природні ресурси континентального шельфу Криму, які належать українському народу", – заявляє МЗС.

 

Міністерство обурене, що Росія продовжує вчиняти незаконні дії в межах морських зон України.

 

"Приєднуючись до Конвенції, Україна і Російська Федерація погодилися на процедуру вреґулювання спорів шляхом арбітражу, рішення якого є обов'язковим до виконання сторонами. Україна просить арбітражний трибунал підтвердити її права як прибережної держави та зобов'язати Російську Федерацію припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях, надати Україні відповідні запевнення і ґарантії їх неповторення та відшкодувати Україні всі завдані Російською Федерацією збитки", – коментує МЗС.

 

Президент України Петро Порошенко підтримав позицію МЗС і дав формальне доручення міністрові на арбітражний позов.

 

Голова держави зауважив, що позов подається у зв'язку з грубим порушенням Російською Федерацією міжнародного права, аґресією, яку вона вчинила проти України, анексією Криму, порушенням права України на природні ресурси в акваторіях Чорного та Азовського морів. Цей позов пов'язаний, зокрема, і з грабунком України в сфері енергетичних ресурсів, "коли Росія краде нафту, газ, видобуваючи їх на морському шельфі України", забруднює екологію, втілює проекти штибу будівництва Керченського мосту тощо. "Правда і тверда арґументація є на боці України", – резюмував голова держави.

 

14.09.2016