У парламенті децентралізацію саботують Тимошенко й "Опоблок".

 

Радикальна партія Олега Ляшка, ВО "Батьківщина" та "Опозиційний блок" найменше серед парламентських партій підтримують реформу децентралізації.

 

Про це свідчать результати дослідження Комітету виборців України, проведеного у рамках проекту з моніторингу виконання парламентськими фракціями виборчих програм та публічних обіцянок – "Дослівно".

 

Дослідження охоплювало період між 27 листопада 2014 року та 8 вересня 2016 року.

 

За час роботи Верховної Ради VIII скликання було прийнято 12 "децентралізаційних" законів, а ще 5 прийнято у першому читанні. За ці проекти найактивніше голосували народні депутати "Народного Фронту" та Блоку Петра Порошенка – 83% та 73% депутатів відповідно. Менш активно сприяли децентралізації депутати "Самопомочі": в середньому 68% "за". У Радикальної партії Олега Ляшка показник підтримки реформи склав 58%. "За" голосували менше половини депутатів ВО "Батьківщина" (46%) та третина депутатів "Опозиційного блоку" (32%).

 

Щодо окремих напрямків реформи, то народні депутати від Радикальної партії Олега Ляшка найменше підтримували адміністративну децентралізацію (55% "за"), а депутати від ВО "Батьківщина" – об’єднання громад (43%) та фіскальну децентралізацію (40%). Жоден депутат "Опозиційного блоку" не проголосував за фіскальну децентралізацію і лише кілька підтримали об’єднання громад.

 

12.09.2016