Палестинський лідер Махмуд Аббас був радянським шпигуном.

Таке твердження пролунало в документальному фільмі, який демонструвався на першому каналі ізраїльського телебачення.

 

 

У стрічці два ізраїльських історики, наукові співробітники інституту Трумана Єврейського університету в Єрусалимі Ґідеон Ремез та Ізабелла Ґінор стверджують, що 1983 року Махмуд Аббас значився серед агентів КДБ під кодовим псевдом «Кротов».

 

Основний документ, який доводить правдивість цього твердження, зберігається в архіві Кембриджського університету у Великій Британії. Це так званий «архів Мітрохіна», названий так за прізвищем колишнього архівіста КДБ Василя Мітрохіна. Останній зібрав цінні документи радянської спецслужби й приховав їх до «кращих часів». Після розвалу СРСР Мітрохін переїхав до Латвії і спочатку намагався передати свої матеріали ЦРУ, але американські аґенти не виявили до них цікавості. Проте паперами зацікавилася британська розвідка МІ-6, яка викупила їх в Мітрохіна, а на початку 2000-х років дозволила їх розсекретити.

 

За словами ізраїльських істориків, в архівах зберігається 120 документів про радянських шпигунів на Близькому Сході, й ім'я Махмуда Аббаса там далеко не єдине. Однак детальних відомостей про аґентурну діяльність Аббаса ці документи не дають.

 

 «Там кілька витягів з особових справ осіб, що розроблялися КДБ в 1983 році. Один з цих документів містить лише два рядки. Починається з позивного особи – «Кротов», а потім Аббас, Махмуд, народився 1935 року в Палестині, член центрального комітету ФАТХ і ОВП, аґент КДБ в Дамаску», – розповів Ґідеон Ремез.

 

Відразу ж після показу фільму офіційний представник Палестинської Автономії назвав цю інформацію «абсурдною» і звинуватив владу Ізраїлю в черговій спробі очорнити президента Аббаса.

 

Автори документального фільму зізнаються, що скоріш за все не оприлюднювали б цю інформацію, якби не запланована у Москві зустріч між прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу й головою Палестинської автономії Махмудом Аббасом в рамках нового раунду мирних перемовин, організованих президентом Росії Володимиром Путіним.

 

Французьке видання Le Figaro, коментуючи цю історію вказало на одну цікаву деталь. Справа в тому, що посередником і безпосереднім учасником організації перемовин був заступник міністра закордонних справ Росії Михайло Богданов. Цікаво, що Богданов 1983 року працював дипломатом у Дамаску. І саме в цей час Махмуд Аббас значиться в архівних документах як аґент КДБ в сирійській столиці.

 

«Не важливо, чи визнає він це чи ні, але сам факт того, що Богданов міг перетинатися з Аббасом в Дамаску, говорить про те, що Ізраїлю не варто погоджуватися на перемовини в Москві», – застеріг Ґідеон Ремез.

09.09.2016