Трампова хвала Путіну обурила республіканців.

Частина соратників кандидата в президенти США Дональда Трампа різко розкритикували його некоректне порівняння російського президента з Бараком Обамою.

 

 

У четвер, 8 вересня, під час форуму з питань безпеки на телеканалі MSNBC Трамп зізнався, що дуже поважає мешканців Росії та «хотів би мати чудові відносини з Путіним». «Думаю, що я з ним ладнатиму, – заявиви Трамп, – Він лідер. Більший лідер, ніж був лідером наш президент». Трамп також похвалив Путіна за те, що той «тримає країну під дуже суворим контролем».

 

Ці заяви Трампа зробили справжній фурор в американській політиці. Шерег високопоставлених представників Республіканської партії виступив з різким засудженням Трампових висловлювань.

 

«Володимир Путін – аґресор, який не поділяє наших інтересів», – заявив спікер сенату, республіканець Пол Раян. Він також звинуватив Кремль в «інціюванні державних кібератак проти політичної системи США».

 

«Він бандит. Він небезпечний і він – з поганих хлопців», – процитувала газета New York Times сенатора-республіканця від штату Флорида, колишнього претендента на участь в президентських перегонах Марка Рубіо.

 

Навіть сенатор від штату Алабама Джефферсон Сешнс, який вважався одним з головних адептів Трампа на Капітолійському пагорбі, мусив визнати: «Я почуваюся не в своїй тарілці, коли чую такі заяви від Трампа».

 

Представники Демократичної партії США, своєю чергою, звинуватили Трампа в «непатріотичності, образі президента і готовності потурати російському лідерові».

 

«Це не тільки непатріотично, але і образливо для наших громадян і нашого верховного головнокомандувача, і це лякає, тому що він (Трамп. – Z) має намір дозволити Путіну робити те, що той забажає», – заявила кандидатка в президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

 

Сам же Барак Обама, коментуючи останні висловлювання Трампа, назвав його «дивним і необізнаним». «Коли Трамп починає говорити, стає дедалі зрозумілішим, що республіканський кандидат не достатньо кваліфікований, щоби бути президентом», – зазначив Обама, який зараз перебуває на саміті в Лаосі. 

09.09.2016