Порошенко виступив зі щорічним посланням перед ВР.

 

Президент України Петро Порошенко назвав заяву президента РФ Володимира Путіна про доконаність кримського питання маренням і констатував, що Крим є і буде українським.

 

Про це Порошенко сказав під час виступу зі щорічним посланням у Верховній Раді, інформує УНІАН.

 

"Для мене головним була, є і буде боротьба за відновлення територіальної цілісності України в кордонах 1991 року. Я наголошую: так, як це того ж року було проголосовано на справжньому референдумі, у тому числі й переважною більшістю мешканців Донбасу, і більшістю кримчан. І більше ніякого референдуму не було! Заява Путіна, ніби питання Криму закрите, – це його марення. Хоча воно дійсно закрите і в 1954-му, і 1991 року: Крим був, є і буде українським", – заявив Порошенко.

 

Щодо окупованих районів Донецької та Луганської областей, то Порошенко висловив оцінку, що Росія хоче створити на Донбасі квазідержавний реґіон, щоб на власних умовах повісити його на Україну.

 

"Росія з окупованих нею територій Донеччини та Луганщини хоче утворити, як хтось сказав, "протекторат "Донбас" і на своїх умовах інфільтрувати його у склад України, щоб підривати нас зсередини", – заявив Порошенко. Голова держави наголосив: "Скажу коротко: ми це робити не дозволимо і так не буде".

 

Принагідно президент сказав, що питання конституційного реґламентування "особливого статусу" Донбасу наразі не актуальне.

 

"Друге читання конституційних змін, примара яких постійно блукає цією залою, не відбулося і не відбудеться, поки для того не визріють відповідні умови", – цитує аґенція "Укрінформ".

 

Порошенко відзначив у цьому процесі особливу роль народних депутатів. "Без вас не станеться ані змін до Конституції, ані закону про місцеві вибори на частині Донбасу, ані жодного іншого стратегічного кроку. Саме тому життєво важлива наша з вами співпраця", – додав Порошенко.

 

Та водночас президент розкритикував і тих політиків, котрі пропонують сепаруватися від окупованих територій. "Фантазія про території в обмін на мир є ілюзорною. Не буде ні миру, ні територій", – сказав також Порошенко.

 

06.09.2016