У Львові відкрили пам’ятник Василеві Стусу.

 

Погруддя поету, перекладачу, прозаїку, літературознавцю та правозахиснику авторства Віталія Думина встановили учора, 4 вересня, на території Львівського навчально-виховного комплексу ім. Василя Стуса «Спеціалізована школа І ступеня – гімназія міжнародних відносин» (вул. Повстанська, 14), інформує "День".

 

Рішення про встановлення пам’ятника ухвалив 26 липня виконавчий комітет Львівської міської ради. Функції замовника на проектування, виготовлення та встановлення погруддя було покладено на Львівський навчально-виховний комплекс ім. Стуса.


 

У навчальному закладі пам’ятник називають народним, адже збирали на нього кошти усією громадою – із долученням до доброї справи вчителів та батьків школярів. Кошти (близько 30 тис. грн) зібрали доволі швидко. На відкриття пам'ятника до Львова запросили сестру поета – Марію.

 

Василь Семенович Стус (6.01.1938 – 4.09.1985) – один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка (1990), Герой України (2005, посмертно). За власні переконання щодо необхідності збереження й розвитку української культури зазнав з боку радянської влади репресій. Його творчість була заборонена, а сам він засуджений до тривалого перебування у місцях позбавлення волі, де й загинув.

05.09.2016