Спецслужби Чехії звинуватили Росію в інформаційній війні.

Як заявила Служба безпеки та інформації Чеської Республіки (Bezpečnostní Informační Služba – BIS) в щорічному звіті, Москва прагне дестабілізувати ситуацію в країні.  

 

 

Як зазначається в доповіді, Кремль передовсім намагається вплинути на те, як чеські ЗМІ висвітлюють події на сході України і в Сирії. «Пріоритети Росії на 2015 рік полягали у веденні інформаційної війни в контексті української і сирійської криз», – підкреслюється в документі. Далі в ньому зазначається: «2015 року Росія також продовжувала свою діяльність в сфері економічної і науково-технічної розвідки в країні».

 

На переконання чеської спецслужби, російські аґенти діяли в основному шляхом підтримки популістських і екстремістських груп. «Створена для цього інфраструктура може бути використана, щоб дестабілізувати чеське суспільство і маніпулювати ним, а також політичним середовищем в будь-який час, коли у Росії з'явиться потреба в цьому», – підкреслюється в звіті.

 

Минулого року BIS вже застерігала щодо великої кількості аґентів російської розвідки, які мешкають і займаються активною діяльністю на території Чехії. У сферу інтересів російської розвідки, відзначала тоді чеська спецслужба, входила, зокрема, енергетична проблематика. Одним з пріоритетних завдань було також впливати на російськомовну громаду в Чехії.

 

У звіті, який було оприлюднено ще рік тому, зокрема зазначалося: «У світлі кризи в Україні Росія і її прихильники займаються в Чехії білою, сірою та чорною пропагандою, ґрунтуючись на перевірених часом радянських методах: приховуванні власних дій і демонізації Заходу. При цьому використовується низка інструментів: від ідеологічного маніпулювання громадянами, котрі неусвідомлено підтримують російську пропаганду, до залучення фахівців, що працюють з російськомовною громадою».

02.09.2016