Cекрети давно забутого документа Муссоліні

 

Науковці вперше проаналізували давно забутий документ, схований у гігантському фашистському обеліску в Римі. Як виявилося, він є своєрідною «капсулою часу», яка вихваляє Беніто Муссоліні для майбутніх поколінь.



 

Тридцятишестиметровий мармуровий обеліск з латинським написом Mussolini Dux («Вождь Муссоліні»), вигравіюваним згори донизу, спорудили за наказом Муссоліні у 1932 році. Обеліск — архітектурний елемент гігантського спортивного комплексу Foro Italico на березі ріки Тибр, до складу якого належать також численні мармурові статуї атлетів, які кидають списи та диски.

 

Будівничі 300-тонного обеліска заклали в його основу металеву коробку з кількома золотими монетами та пергаментом з латинським текстом із заголовком Codex Fori Mussolini (Кодекс форумів Муссоліні). Попри те, що існування цього документа відоме здавна, дістатися до нього, не пошкодивши обеліск, неможливо.

 

Однак, дослідивши фашистські архіви, двоє науковців змогли реконструювати текст, який, як вони стверджують, є точною копією Codex Fori Mussolini. У ньому йдеться про становлення фашистського руху та прихід Муссоліні до влади.

 

Ган Ламерс з Університету ім. Гумбольдта в Берліні та Беттіна Райц-Йоосе з Ґронінґенського університету в Нідерландах опублікували книжку «Codex Fori Mussolini — латинський текст про італійський фашизм».

 

Панегірик з 1 200 слів описує Італію як країну, що прямувала до катастрофи після Першої світової війни. Беніто Муссоліні постає як її рятівник, наділений «надлюдською мудрістю та рішучістю». «В тексті Муссоліні зображений як новий римський імператор, але й також, використовуючи біблійні метафори, як спаситель італійського народу», — сказав автор дослідження Ган Ламерс в інтерв'ю BBC. Разом з текстом заховані медалі, на яких зображений Муссоліні в уборі голови, зробленому з лев'ячої шкури.

 

Хоч документ написаний латиною — мовою стародавньої Римської імперії, — його адресатами, за задумом фашистів, мали стати люди з далекого майбутнього, які могли б знайти його через багато століть під час археологічних розкопок. Така ідея прийшла їм до голови, мабуть, унаслідок розкопок римських руїн, які вони самі провадили.

 

Текст написав італійський дослідник класичної давнини Ауреліо Джузеппе Аматуччі. Метою розлогої евлогії фашизму було спрямувати позитивне його сприйняття в далекому майбутньому, коли фашистський режим, на думку його адептів, вже перестане існувати.

 

Книжка Ламерса та Райц-Йоосе — це перше детальне дослідження фашистського тексту, написаного латиною, яке аналізує, зокрема, роль латинської мови в ідеології фашизму. 

 

Scholars unlock secrets of long-forgotten Mussolini document hidden in Fascist obelisk in Rome

The Telegraph, 31/08/2016

Зреферував Євген Ланюк

02.09.2016