У селі Раковець понад 200 дітей не пішли в школу, а їхні батьки перекривали дорогу.

 

Сьогодні, 1 вересня, мешканці села Раковець Богородчанського району Івано-Франківської області перекрили місцеву дорогу та не пустили своїх дітей на навчання, передає Фіртка.

 

За словами батьків, школа в жахливому стані: грибок, щурі, відсутність центрального опалення. До того ж, місця на всіх дітей не вистачає – частина вчиться в приміщенні сільради, частина – в дитячому садку.

 

У 2011 році у селі почали зводити нову школу, але роботи зупинились після встановлення фундаменту. У 2013 батьки виходили на протести, але потім в Україні сталась революція та почались бойові дії, коштів на школу не було.

 

На добудову школи потрібно, кажуть селяни, близько 4 млн грн.

 

«Діти хворіють ,там немає нормального опалення, вони на уроках сидять в куртках і рукавицях. Про яке навчання тут можна говорити? Ми думаєм лише про те як їм зігріти ноги та руки. Їде по селу швидка допомога і в нас болить серце, бо в школі може стеля чи стіна впасти, може грубка обвалитись, а в нас там діти мусять сидіти вчитись», – кажуть мешканці села.

 

Раніше питання добудови школи у Раковці порушувала депутат обласної ради Марія Рудик, яка направляла запити та звернення щодо виділення коштів. Зокрема, щодо включення її у перелік об’єктів, які будуть фінансуватись з  Державного фонду регіонального розвитку, щодо виділення коштів з Держбюджету для реалізації проектів соціально-економічного розвитку.

 

«В перелік об’єктів, які подавались в  ДФРР Раковецьку школу не включили. Мені приходили відповіді, що в обласному бюджеті коштів на будівництво немає, а пояснень чому не виділені кошти з держбюджету відповіді так і не отримала», - сказала Марія Рудик.

 

Голова Богородчанської РДА Франко Єжак каже, що на добудову школи потрібно близько 30 млн грн, а люди, за його словами, не розуміють, що в районі таких коштів немає. Він повідомив, що у неділю, 4 вересня, о 14 год. відбудеться схід села, де шукатимуть шляхи вирішення проблеми. На зустріч мають прийти представники обласного керівництва. 

 

Батьки запевнили, що діти не ходитимуть на уроки, допоки влада не виділить кошти та доки на місці нової школи вони не побачать техніки, будматеріалів та будівельників.

01.09.2016