МОН передбачає саботаж з боку вчителів новацій для молодшої школи.

 

Заступник міністра освіти та науки Павло Хобзей передбачає, що переважна більшість вчителів блокуватиме нові методики навчання для молодших класів, котрі передбачають лібералізацію навчального процесу і спрощують навчальну програму.

 

Про це він сказав у коментарі "Z".

 

"Ми розуміємо, що і підручники, і вчителі залишились ті самі. Все впреться у вчителя, і ми це розуміємо. Вони можуть і далі вчити так, як вчили до того. Це для нас найбільший виклик: аби якомога більше вчителів змінились. Ми розуміємо, що це не буде 100%. Я був би щасливий, якби змінилось 30% вчителів", – сказав заступник міністра.

 

Нововведення, запроваджені міністерством, передбачають відмову від низки "сарих" атрибутів навчального проесу: зниження балів через незґрабний почерк, "червоної ручки", оцінок у перших класах тощо. Маленьким школярам не доведеться читати на швидкість – акцент робитимуть на розумінні тексту. Діти в початкових класах будуть більше спілкуватися, "першачків" заохочуватимуть висловлювати свою думку, а не вчити "на зубок" книжки.

 

"Ми хочемо дати свободу вчителю. Розумію, що нею скористається невеликий відсоток. Але добрі вчителі мають це зробити. Тому ми зняли норматив, скільки годин треба використовувати на ту чи іншу тему. Вчитель, бачачи рівень учнів, сам має знати, скільки часу на що витрачати. Ми вивільнили час, аби вчитель міг розвивати компетенцію учня. Компетентності подаються через методики. Зазубрювання не має бути основною методикою. Нам дуже важливо, аби учні самовиражались та розвивались. Щоб дитина не просто давала ті відповіді, які дає вчитель, а щоб давала свої відповіді і обґрунтовувала їх. Нам важливо виховати вільних людей, які можуть сформулювати свою думку. Це складне завдання", – прокоментував Хобзей.

 

У міністерстві кажуть, що робитимуть акцент не на страху дитини зробити помилку, як було раніше, а на створенні мотивації для розвитку та бажанні виправляти свої помилки. "Треба, щоб помилки не були покаранням, а були стимулом для зростання. Має бути мотивація до розвитку, а не розвиток комплексів", – пояснив заступник міністра.

 

Міністерство освіти закликало батьків контролювати процес упровадження нової методики.

 

Читайте про реформу початкової освіти детальніше:

Школа-2016: змінити вчителя

 

 

31.08.2016